• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M. Pešić

31.08.2022

13:04

RAD SA PORODILJAMA UME DA BUDE DIVAN, ISTOVREMENO I TEŽAK! Tamara objašnjava šta sve spada u posao babice: Kao i svaki posao, i ovaj ima dve strane

Insider/printscreen

Društvo

RAD SA PORODILJAMA UME DA BUDE DIVAN, ISTOVREMENO I TEŽAK! Tamara objašnjava šta sve spada u posao babice: Kao i svaki posao, i ovaj ima dve strane

Podeli vest

Neke babice rade na odeljenju gde leže žene, dok su neke u sali za porođaj, a šta sve spada u njihov posao za Informer.rs priča babica Tamara Knežević

- Posao babice podrazumeva negu žene pre, u toku, i posle porođaja - kaže naša sagovornica.

Naglašava da rad sa porodiljama ume da bude divan, ali istovremeno i težak.

Foto: Informer

- Ipak se radi o ženama u "drugom stanju". Hormoni rade, a žene su tada dodatno podložne strahu i panici - objašnjava ona i dodaje:

- Posao babice ima dve strane, onu divnu, zbog koje često kažem da je to jedan od najlepših poslova, ali i onu stresnu i tešku uoliko nešto krene po zlu. Takve situacije mogu da budu izuzetno stresne, kako za samu trudnicu, tako i za nas i da izazovu traumatična iskustva.

Objasnila je da njihovu trezvenost i obavezu da situaciju drže pod kontrolom kada nešto krene po zlu, ljudi često protumače kao bezosećajnost. Tamara se potom okrenula onim lepšim stvarima u svom poslu.

- Prisustvovati rođenju novog života, gledati majkama lice dok gleda svoje dete po prvi put me puni milinom kao i prvog dana.

Foto: Privatna arhiva

Tamara Knežević

Obajšnjava da je od nedavno njeno porodilište dozvolilo pratnju na porođajima, što je posebno raduje jer kako kaže očevima je mesto pored žena i deteta

- Kao babici, sigurno će mi trebati vremena da se naviknemo i prilagodimo, ali kao ženi koja je i sama majka, oduševljena sam tom odlukom! Mislim da je jako bitno da žena ima pored sebe nekog svog u tim trenucima jer prosto babice ne stižu dovoljno da im se posvete. Ovako, one će biti mažene i pažene koliko i treba da budu. Muževi će moći da prisustvuju rođenju svog deteta, što nije mala stvar. Mislim da smo predugo očeve izuzimali iz priče, i da je vreme da povrate svoje mesto, a to je pored žene i deteta.

Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju očevi koji su prisustvovali porođaju, kako Tamara kaže, ne poznaje nijednog koji je zažalio zbog svoje odluke.

- Kažu da su se lakše povezali sa bebom, da su pojačali odnos sa ženom, i da su oduševljeni što su bili deo takvog neverovatnog čina. Majke takođe imaju mnogo dokazanih benefita kada im je pratnja prisustvovala. Porođaji traju kraće, žene su zadovoljenije i mnogo ređe dođe do komplikacije. Ja se stvarno radujem koraku koji je napravljen i nadam se da će se druga porodilišta priključiti - zaključila je naša sagovornica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici
Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici

U Višem sudu u Smederevu sutra će biti održano pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića (21), koji se tereti da je 4. maja prošle godine izvršio masakr u selima Dubona kod Mladenovca i Malo Orašje kod Smedereva, kada je ubio 8-oro, a pokušao da liši života još 20 lica, od kojih je teško ranio 12-oro, uglavnom mladih. Jedno lice posle 50 dana borbe podleglo je povredama zadobijenim kobne večeri. Postupkom je obuhvaćen i Urošev otac, Radiša Blažić (54), koji se tereti da mu je obezbedio oružje korišćeno u masakru te večeri.

22.05.2024

11:17

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija