• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: medtim.rs/informer.rs

22.02.2023

13:02

U SRBIJI SVE VIŠE REGISTROVANIH MLADIH NARKOMANA! Prvi kontakt sa dilerima ostvaruju još u OSNOVNOJ školi

Društvo

U SRBIJI SVE VIŠE REGISTROVANIH MLADIH NARKOMANA! Prvi kontakt sa dilerima ostvaruju još u OSNOVNOJ školi

Podeli vest

U Srbiji je registrovano oko 150.000 zavisnika od kojih su 24.000 heroinski zavisnici. Borba sa bolestima zavisnosti može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. SZO procenjuje da je 200 miliona ljudi zavisno od droga ili je zloupotrebljava.

Mladi najčešće prvi put probaju ili počnu aktivno da konzumiraju drogu već sa 15 godina! Najbrži način za otkrivanje narkomanije je kroz testove krvi, urina i pljuvačke.  

Bilo kakva promena u ponašanju ili gestikulaciji kao i promena tokom govora mogu ukazati roditelju da bi trebao da se zabrine. Deca i adolescenti sve više provode vreme na ulicama gde im je to "na izvolte". Želja za isprobavanjem novog, nečega što može da ih pokrene mogu naći i u barovima, pabovima, klubovima i kafanama. Dostupnost je velika, potražnja je još veća a deca nisu toliko obrazovana o štetnosti droga. Svaki prosečni adolescent je upoznat delimično sa lošim stranama droge a to su: smanjenje sposobnosti za rad i koncentraciju, kriza identiteta, nerazgovetan govor, česta promena raspoloženja...

Za samo 400,00 dinara u prvoj apoteci možete kupiti THC test za otkrivanje psihoaktivnih sustanci u urinu. 

Kako prepoznati narkomana?

Ukoliko se zloupotrebljavaju određeni lekovi može doći do svraba, nerazgovetnog govora i konstantnog "šmrkanja" a ukoliko se koriste sintetičke droge kao što su marihuana, hašiš, heroin, kokain i spid onda dolazi do povraćanja, nervoznog ponašanja, preterane energičnosti, proširenih zenica, gubitak apetita ili povećana želja za hranom, odloženo vreme reagovanja u psihomotornim sposobnostima...Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova bitno je da što pre reagujete i ta pozovete nekoga ko može da vam pomogne.

Heroin i alkohol ostaju u krvi ne duže od 6h, marihuana do 4h a kokain i metadon ostaju najduže 24h.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
robijaće Rošavi i Pičkousti

pre 1 godinu

Zato su Rošavi i Vučićev kartel toliko napredovali, ali neće večno trovati srpsku decu. Imate li muda da branite pičkoustog i Rošavog glavoseču do kraja?

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

ne postoji lečelište koje se može izboriti sa narkomanijom dileri koriste sitne kristale matamfetamina i fentanila kada i "slučajni" korisnik čovek dete bilo ko odmah upada u zavisnost populacija ovisnika je sve brojnija kako u svetu tako kod nas to više ne pripada bolestima nego stilu života nijedna armija sveta da se sve skupe ne mogu da odgovore dileronarkomanskoj vojsci-populaciji nauka još nije videla dase neko "izlečio" od npr heroina svi se češu biće da komaraca ima mnogo crvenooki su ko vanzemaljci sa euforičnim istupima zemljo otvori se i prihvati ljudsko biće i pomozi

Naomi Samuel

pre 1 godinu

Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Naomi Samuel, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i stvarno ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće drugoj ženi, volim ga toliko da ga ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da osiguram svoju muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plače i plače tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Ispričala mi je o čovjeku po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-mail adresu, drapata4@gmail.com ili njegov WhatsApp / viber s tim brojem (+66 81 302 8552). Objašnjavam mu sve svoje probleme, on mi je rekao da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se moj muž vratiti nakon 3 dana i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija