• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/pink.rs

18.03.2023

12:03

ŠTA ĆE BITI KAD SE USVOJI ZAKON O ZABRANI PUŠENJA? Evo šta kaže pulmolog i koje je mišljenje ugostitelja

Shutterstock

Društvo

ŠTA ĆE BITI KAD SE USVOJI ZAKON O ZABRANI PUŠENJA? Evo šta kaže pulmolog i koje je mišljenje ugostitelja

Podeli vest

Ukoliko se usvoji predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima, što je predviđeno novim Predlogom zakona.

Predlog nacrta Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je buru u javnosti, što se pre svega odnosi na ugostiteljske objekte, iako još uvek nije došao na dnevni red za usvajanje, a nije prošao ni javnu raspravu.

Ono što se odnosi na cigarete, odnosiće se i na elektronske cigarete, te će u svim javnim prostorima, kao i u firmama one biti zabranjene.

Pulmolog prof doktorka Zorica Plavšić kaže da je za to, da se usvoji pomenuti zakon, ali da se na neki način i hotelijerima i vlasnicima restorana da vreme i prostor da se pripreme za ukidanje.

- Komisija je radila ranije na pisanju prvog zakona, i nažalost, nekoliko članova koji su se odnosili na zabranu pušenja su isparili. Kasnije je usvojen zakon, ali njegova implementacija nije uspela. Na početku će, hotelijeri znaju, biti manje posla, ali, treba d aznaju da će doći porodice. Sa decom - navela je doktorka Plavšić.

 

Kako je navela, porodice će ostajati duže u tim restoranima, jer neće biti duvanskog dima.

- Činjenjca je da postoji to pasivno pušenje, odnosno udisanja dima, a to nikako nije zdravo, i nije dobro - priča ona.

Foto: AP PHOTO

Najavljen je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES-a Georgi Genov istakao je da će se ukidanjem pušenja cigareta, preći na zapadnjački sistem rada.

- Sada će ljudi dolaziti u restoran da jedu, i to je nekih sat vremena. Radiće se od 16 sati do 01:00. U teškoj smo situaciji. Svi su u teškoj situaciji. Oporavljamo se polako, ali dosta teško i nesrazmerno. Zbog kovida smo izgubili polovinu radne snage, jedni su otišli na druge poslove, drugi u inostranstvo - rekao je Genov.

Mi ćemo sa uvođenjem te zabrane imati dosta gubitaka, rekao je Genov, pa nastavio:

- Ovo je udar, jer svi ukazuju da je pušenje štetno. Mi generalno moramo da preživimo 6 do 8 meseci kada dođe do tog udara. Gubimo 80 odsto rada. Treba nam godinu dana da se oporavimo. Mi nismo ni za ni protiv. Čekamo da bude, pa šta bude - priča on.

On smatra da je pravi trenutak za uvođenje je 2025. godina, kako bi se ugostitelji pravovremeno pripremili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15