• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jelena Janjić

25.03.2023

21:36

UZBUNA, U KOM VEKU ŽIVIMO?! NADOMAK SRBIJE RADE SE "TESTOVI NEVINOSTI"! Lekari sa dva prsta proveravaju da li je žena devica?! Tradicija "krvavih čaršava" nije iskorenjena!

Printscreen You Tube

Društvo

UZBUNA, U KOM VEKU ŽIVIMO?! NADOMAK SRBIJE RADE SE "TESTOVI NEVINOSTI"! Lekari sa dva prsta proveravaju da li je žena devica?! Tradicija "krvavih čaršava" nije iskorenjena!

Podeli vest

Na jednoj Instagram grupi pojavila se krajnje skandalozna objava koja je pokrenula temu o "testu nevinosti" koji se i dalje sprovodi nad devojkama i ženama u Crnoj Gori.

- Znate li da su u Crnoj Gori i dalje aktuelni "Testovi nevinosti" - objava je sa Instagrama, a sve je reakcija na ovu vest, koja kaže: "U Crnoj Gori lekari rade preglede "nevinosti" i himenoplastiku, iako je to u više evropskih država zabranjeno! Ravnopravnosti nema dok tradicija krvavih čaršava opstaje"!

Foto: printscreen CIN

Vest koja se pojavila u crnogorskim medijima

U vesti se navodi kako se nepotrebnim i štetnim medicinskim postupcima urušavaju osnovni etički principi i zdravlje pacijentkinja, a himenoplastika se čak reklamira na sajtovima nekih klinika. Ovo je uzurpiralo javnost i izazvalo gnev kod mnogih žena, a ni muškarci svesni toga da živimo u 21. veku nisi ostali imuni. Osudili ovakav vid prakse, a celokupna javnost je svesna da ostavlja fizičke i psihičke posledice na žene.

Foto: printscreen/Instagram

Ovako je tema otvorena...

Provera nevinosti se takođe naziva „testiranjem sa dva prsta" jer lekar ubacuje dva prsta u vaginu žene da bi proverio da li je himen neoštećen. Danas je moguće pregled obaviti kod lekara, a nekada su to radili i na drugačiji, staromodni način.

Pogledajte u našoj galeriji reakcije ljudi!

- Lično doživela. Bosna, 2020. godina, raskinuli jer "kako da izađem iz sobe bez krvavog čaršava" - ispičala je svoje iskustvo jedna žena koja se našla na ovakvom testu, a druga se nadovezala:

- Moja majka je preživela "krvavi čaršav". Prvo jutro je morala da ustane u ranu zoru i iznese veliki lonac ispred kuće i ručno opere taj čaršav, a potom ga okači na terasu koja gleda na ulicu kako bi svi videli da se u toj kući nalazi "časna" mlada...

Stručnjaci u oblasti zdravlja kažu da ovo nije samo nenaučno, štetno i kršenje ljudskih prava žene - već je i besmisleno: nije moguće razlikovati „devičanski" himen od „nedevičanskog", a može da dovede do štetnih posledica po mentalno, kao i fizičko zdravlje.

Iako su provere nevinosti još uvek uobičajene u barem 20 zemalja u svetu - po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - nema medicinski značaj i često se smatraju bolnim, ponižavajućim i traumatičnim za žene.

Osude testova nevinosti

SZO, agencije UN za ljudska prava i za položaj žena su osudile ovu praksu kao „medicinski bespotrebnu", i zatražili zabranu na globalnom nivou.

- Testiranje nevinosti potiče iz ukorenjenih sistema diskriminacije žena i devojčica - navodi se u saopštenju SZO.

Foto: instagram printscreen

Primer testa nevinosti sa Jutjuba

Dodaje se da „ono dalje jača društveno-kulturološke norme koje uvećavaju nejednakost žena, uključujući i stereotipne poglede na ženski moral i seksualnost, a služi da bi se vršila kontrola nad ženama i devojčicama".

- Nijednim zakonskim propisom iz oblasti zdravstvene zaštite nije propisano sprovođenje ovog pregleda, niti on spada u domen zdravstvene zaštite. Ministarstvo zdravlja do sada nije dobilo inicijativu za zabranu pregleda "nevinosti" u privatnim klinikama. Ukoliko se ona pojavi svakako će biti razmatrana u skladu sa najvišim standardima medicinske etike - rekli su iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

"Pogled na himen" u različitim kulturama

U nekim kulturama, žene moraju da dokazuju da su device pre nego što se venčaju, ali ima i drugih, različitih primera. Ovo je pogrešno iz mnogo razloga, himen, naime, može varirati – dok kod nekih ostaje netaknut i nakon polnog odnosa, neke se žene uopšte ne rađaju s himenom.

Testovi devičanstva rade se i u situacijama kako bi se, recimo, osiguralo da su žene device kada idu u vojsku. Testovi se obavljaju i kada su žene optužene za moralni zločin ili ako su pobegle od kuće. 

Izgled himena bio je korišćen i kao dokaz za silovanje u pravnom sistemu. Tako su se u zvaničnim dokumentima koristili opisi himena koji osim što nisu naučno utemeljeni, diskiminišu žene: “star i pocepan, netaknut, devičanski, prljav, slomljen…”

Šta je himenoplastika?

Himenoplastika podrazumeva rekonstrukciju himena i lokalnih režnjeva sa zida vagine. Jako je kontroverzna i primenjuje se uglavnom zbog pritiska okoline u kojoj se živi... Ali, postoje i mnogo ozbiljniji razlozi kao što je silovanje.

U zavisnosti od ostataka himena postoje različite hirurške tehnike i intervencija se može obaviti na 2 načina:

1. Jednostavnija procedura: ušivanje rubova himena
2. Složeniji zahvat: rekonstukcija himena

Prema nedavnoj anketi, 90 odsto Tadžikistanaca navelo je da je test nevinosti poželjan...

Na primer, u Južnoj Africi je izašao iz upotrebe, ali je opet postao čest zbog porasta epidemije AIDS, dok u u Francuskoj nije došlo do zabrane testova nevinosti i himenoplastike, jer lekari smatraju da bi životi i psihičko stanje žena iz određenih zajednica bili ugroženi. Da žene iz nekih etničkih manjina trpe zlostavljanje nesagledivih razmera potvrdila je i analiza vlade Velike Britanije, pred odluku o zabrani himenoplastike i pregleda “nevinosti”. Navedeni su primeri žena koje su na najbrutalnije načine zlostavljane od strane članova porodice, nakon otkrića da nisu nevine. Tako se pominje primer devojke kojoj je otac godinama pre udaje proveravao himen, a nakon otkrića da nije nevina, pozvao je muške rođake da je siluju. Ovoj devojci su potom starije rođake zašile himen bez medicinskih instrumenata, u potpuno nemedicinskim uslovima.

U nerazvijenim zemljama sa tradicionalnim patrijarhalnim društvima lekari su ti koji šire zablude o himenu, nalazi su monitoringa koji je trajao šest godina u brojnim zemljama Afrike, navodi se u studiji “Raspršivanje mitova o ulozi himena u utvrđivanju seksualne istorije i zlostavljanja” iz 2019. godine... Studiju su sproveli lekari iz više relevantnih američkih i britanskih institucija koji su vršili edukacije u konfliktnim zonama u Africi za postupanje u slučajevima silovanja.

- Mnogi doktori imali su pogrešna uverenja o anatomiji i fiziologiji himena, kao i o ulozi koju himen igra kada treba odrediti da li je bilo seksualne aktivnosti ili zlostavljanja, naročito kod dece, tinejdžera i mladih žena - navodi se u ovoj studiji.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin

pre 1 godinu

Zašto uzbuna?ima i mormalnih muškaraca koji hoće da ožene nevinu devojku jer planiraju da provedu život sa njom i da imaju normalnu decu,samo debili žene starlete i devojke koje su istrošene od sexa.

pera

pre 1 godinu

Glupost. U kom kod veku da zivimo uvek ce nevinost biti na ceni.

Miki

pre 1 godinu

Cek cek,pa devojke se ne uce da postuju sebe i svoje telo od malena.Na crtacima devojcice sa sminkom,izbacenim grudima,golim nogama.I onda ona koja gleda to,kapira da zena mora tako da se ponasa i onda dobijamo da danas na prvom sastanku mora sex,vec sa dvadeset je abortirala nekoliko puta.A roditelje to pocne da zanima tek kada postane veeeliki problem.I zato je ovo mizerno sto se pise,ona da je naucena drugacije nikada ne bi dozvolila takvu vrstu provere

Sima

pre 1 godinu

Грозно им ке ако реконструишу химен, али кад ставе сисе од пластике кажу "ауууу, ала је згодна"?

Lol

pre 1 godinu

Ipak su ti testovi potrebni, samo je šteta što nisu sasvim pouzdani. Ne želi svaki da udje u brak sa promiskuitetnom ženom. Neki tu zajednicu ozbiljno shvataju. Ipak to treba da ti radja i gaji decu, a ne da te bude sramota pred svetom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija