• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

07.04.2023

06:45

OPET POSKUPELE RATE DINARSKIH KREDITA! NBS povećala referentnu kamatnu stopu, ovo je RAČUNICA!

Informer

Društvo

OPET POSKUPELE RATE DINARSKIH KREDITA! NBS povećala referentnu kamatnu stopu, ovo je RAČUNICA!

Podeli vest

Oko milion građana Srbije zaduženih dinarskim kreditima već od ovog meseca može da očekuje veću ratu nakon što je Narodna banka Srbije juče povećala referentnu kamatnu stopu sa 5,75 odsto na šest odsto.

NBS je u proteklih godinu dana podigla referentnu kamatu čak 13 puta. To znači da je prosečnom korisniku keš kredita od 500.000 dinara ta rata porasla oko 1.200 dinara od marta prošle godine.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na jučerašnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od šest odsto.

- Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem kako bi se osiguralo da inflacija počne da opada i vrati se u granice dozvoljenog odstupanja od cilja - naveli su u NBS.

Tabela

Rast rate keš kredita od 500.000 dinara
rok otplate kredita: 36 meseci
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rata u martu 2022: 15.680
ukupan dug banci: 564.480
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rata u novembru 2022: 16.400
ukupan dug banci: 590.400
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rata u aprilu 2023. 16.846
ukupan dug banci 606.456
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

U praksi ovo znači da će dinarski krediti poskupeti, što predstavlja dodatno opterećenje svima koji su zaduženi u domaćoj valuti, a ekonomski stručnjaci ističu da je ovo jedini način da se zaustavi inflacija.

Kako navodi profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, sve dok inflacija bude išla gore, NBS će biti prinuđena da povećava kamatnu stopu. On dodaje da je osnovna ideja da se centralne banke bore protiv rasta inflacije tako što će poskupljivati zajmove, pa će tražnja biti manja, te će cene ići nadole.

- Ideja je da se sa povećanjem kamatne stope poveća cena novca. Ako se poveća cena novca, smanjiće se kreditna aktivnost i privrede, a posebno stanovništva. A ako se to desi, a desiće se i dešava se, i ukoliko znatan broj ljudi odustane od kredita, to znači, što se tiče monetarne sfere, da će tražnja biti niža. U ekonomiji je poznato da bi, kada je tražnja niža a ponuda ista, cene trebalo da idu dole - objašnjava Savić.

On dodaje da bi, prema projekciji NBS, u trećem tromesečju inflacija trebalo da se smiri, a da se u prvom kvartalu naredne godine dođe do cilja od 1,5 do 4,5 procenta na godišnjem nivou, što bi se, na ovu dvocifrenu inflaciju smatralo kao dobar rezultat.

- I to je, nažalost, jedina mera koju centralna banka može da primenjuje i ja očekujem da će to i da se desi, s obzirom na to da i dalje neke cene rastu, a posebno cene hrane - zaključuje Savić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 1 godinu

Klasična pljačka građana od strane banaka.

Panta

pre 1 godinu

Ideja je da smo svi prevareni od strane banaka i NBS-a. Ovo je težak bezobrazluk. Cene su se duplirale. Realna vrednost eura je 240 dinara.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija