• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2023

11:43

MESIJEOV MARATON NA FRUŠKOJ FORI! Ljubitelji astronomije takmiče se u pronalaženju nebeskih objekata

Astronomski magazin

Društvo

MESIJEOV MARATON NA FRUŠKOJ FORI! Ljubitelji astronomije takmiče se u pronalaženju nebeskih objekata

Podeli vest

Mesijeov maraton 2023. održaće se tokom vikenda 22. i 23. aprila u naselju Letenka na Fruškoj gori.

Duže od dve decenije ljubitelji astronomije i noćnog neba iz Srbije i regiona okupljaju se svake godine na omiljenom osmatračkom takmičenju u kome je cilj da se u toku jedne noći pronađe što veći broj nebeskih objekata iz čuvenog "Kataloga maglina i zvezdanih jata"  koji je osmislio francuski astronom Šarl Mesije. 

Neke od 110 objekata iz kataloga moguće je videti i golim okom, dok je za većinu potreban teleskop ili dvogled. 

Foto: Astronomski magazin

Šarl Mesije bio je jedan od najpoznatijih "lovaca na komete". Da bi olakšao traganje za kometama , u katalog je beležio objekte koji su zbunjivali posmatrače jer su ličili na komete, ali to nisu bili. Među njima su magline, galaksije, zvezdana jata i svi su označeni slovom M uz redni broj. 

U vreme oko prolećne ravnodnevice svi objekti iz kataloga mogu se videti tokom jedne noći. To je za posmatrače bio izazov, zbog čega su odlučili da naprave takmičenje, najpre u Španiji i SAD- u,  a zatim i u drugim zemljama. 

Organizatori Mesijeovog maratona su novosadska astronomska društva "Novi Sad", "Lira" i "Kosmos", Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija