• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

03.05.2023

07:15

ORALNI SEKS IZAZIVA RAK GRLA ČAK VIŠE OD PUŠENJA CIGARA! Lekari upozoravaju: Mladi na udaru veoma OPASNOG tumora

Društvo

ORALNI SEKS IZAZIVA RAK GRLA ČAK VIŠE OD PUŠENJA CIGARA! Lekari upozoravaju: Mladi na udaru veoma OPASNOG tumora

Podeli vest

Rak grla pre će se dobiti od oralnog seksa nego da se svakodnevno puše cigarete i pije alkohol, upozoravaju lekari.

Mladi koji često menjaju seksualne partnere za oralni seks imaju osam i po puta veći rizik da će dobiti kancer od onih koji ne praktikuju oralni seks.

Na udaru su, pre svega, mladi koji često menjaju partnere i imaju nezaštićene odnose, zbog čega dolazi do zaražavanja humanim papiloma virusom (HPV), koji je jedan od glavnih uzročnika za pojavu ovog kancera. Jedino rešenje je vakcinacija devojčica i dečaka od 12 godina protiv HPV, koja je besplatna u Srbiji. 

Jeziva statistika

Najnovije istraživanje Univerziteta u Birmingemu pokazalo je da u poslednje dve decenije raste broj obolelih od raka grla, zbog čega postoji velika bojazan od pojave pandemije.

"Veliki je porast broja obolelih od raka koji se zove orofaringeus. To je najčešći tip raka grla, koji se pojavljuje i na krajnicima i zadnjem delu grla. Čak 70 odsto zaraženih humanim papiloma virusom, koji se prenosi polnim putem, naposletku oboli od ove vrste tumora. Veći rizik obolevanja od raka grla postoji kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, a pogotovo kod onih koji češće praktikuju oralni seks. To je najveći rizik, čak veći i od pušenja, nezdrave ishrane ili alkohola. Poražavajuća činjenica je i da oni sa šest ili više partnera s kojima upražnjavaju oralni seks imaju čak osam i po puta veći rizik da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne praktikuju oralni seks" pokazalo je najnovije istraživanje britanskih lekara.

Foto: Shutterstock

Vakcina protiv HPV jedini spas

Dr Jelena Mitrović, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja "Simo Milošević" na Čukarici, kaže za Informer da bi 90 odsto slučajeva karcinoma izazvanih HPV bilo sprečeno da je bolji obuhvat imunizacije, koja je od prošle godine besplatna u Srbiji.

- Vakcinacija je najbolja zaštita od zaraznih bolesti, a u ovom slučaju i od malignih oboljenja. Kondom ne štiti od bolesti izazvanih HP virusom jer se prenosi i direktno preko kože. Podjednako su ugroženi i dečaci i devojčice, pa se savetuje roditeljima da vakcinišu svoju decu pre prvog stupanja u seksualne odnose, a idealno je oko 12. godine - kaže dr Mitrović. 

Specijalista otorinolaringologije dr Bojan Perišić objašnjava da poslednjih 20 do 30 godina vodeću ulogu pojave raka preuzima humani papiloma virus, pa tek onda pušenje i alkohol. 

- Promene u ponašanju, seksualna revolucija, sve ranije stupanje u seksualne odnose doveli su do bržeg i lakšeg širenja virusa. Prenosi se direktnim seksualnim kontaktom. Poslednjih decenija HPV postaje glavni i najčešći uzrok nastanka i karcinoma grla - ističe dr Perišić.

Foto: Shutterstock

On napominje da ne oboljevaju samo starije osobe, već i mlađe generacije.

Simptomi

Otežano i bolno gutanje, promenjen govor, krvavi ispljuvak, bol u ždrelu ili otežano otvaranje usta simptomi su raka grla
Dr Bojan Perišić

- Značajno drugačije u odnosu na neka prethodna vremena jeste što oboleli više nisu isključivo starije osobe, već su sve mlađa populacija. Među obolelima ima sve više onih koji ne puše cigare i ne piju alkohol! Prema dostupnim podacima i istraživanjima, smatra se da će više od oko 50 odsto svetske populacije tokom svog života biti inficirano HP virusom. Od toga, oko sedam odsto oralnim putem - ističe specijalista otorinolaringologije.

 

Doktor Perišić navodi da postoje određeni simptomi koji mogu ukazati na kancer grla.

- Nije redak slučaj da se otkriva pojavom otoka i izraslina na vratu. To je već znak da je karcinom metastazirao u limfne čvorove u vratu. Tada je reč o odmakloj fazi bolesti. Kad se pojave, simptomi su najčešće otežano i bolno gutanje, promenjen govor, osećaj stranog tela u ždrelu. Ponekad i krvav ispljuvak, bol u ždrelu ili otežano otvaranje usta, što su znaci za hitan odlazak kod lekara - rekao je dr Perišić.

Foto: Shutterstock

Simptomi raka grla

* Kašalj
* Promuklost ili nerazgovetan govor
* Poteškoće pri gutanju
* Bol u uhu
* Kvrga ili ranica koja ne zaceljuje
* Upala grla
* Gubitak težine

Obavezni pregledi

Sa njim je saglasan i naš poznati urolog prof. dr Aleksandar Milošević. On kaže za Informer da su mladi najrizičnija kategorija za dobijanje ovog kancera.

- Nažalost, poslednjih godina je ozbiljan porast obolelih od ovog kancera. Pre svega, zbog nezaštićenih odnosa, neredovnih odlazaka kod lekara i preranog stupanja u seksualne odnose... Tu je i problem zbog nedovoljne imunizacije mladih HPV vakcinom jer se rak grla dobija i oralnim seksom - dodaje naš sagovornik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

statistika je pokazala da veliki broj porno glumica umire od raka grla :D e koje ste vi budale :D

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija