• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2023

13:51

BROJ PROIZVOĐAČA STRUJE UTROSTRUČEN ZA GODINU DANA! Ministarka Đedović o kupcima-proizvođačima

Tanjug/Vladimir Šporčić

Društvo

BROJ PROIZVOĐAČA STRUJE UTROSTRUČEN ZA GODINU DANA! Ministarka Đedović o kupcima-proizvođačima

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je za godinu dana broj kupaca-proizvođača električne energije utrostručen, a da je od formiranja Vlade u oktobru taj broj uvećan za više od dva ipo puta.

Kako je istakla, u aprilu prošle godine bilo ih je 400 registrovanih, a danas nakon godinu dana imamo 1.300 registrovanih kupaca-proizvođača.

- Od toga su 1.000 domaćinstva, 300 je u privredi - navela je Đedović uoči Međunarodne stručne konferencije o kupcima-proizvođačima električne energije: "Prozjumeri - godinu dana posle".

Dodala je da je za dva i po puta povećana i ukupna instalisana snagu svih kupaca-proizvođača.
- Ona dostiže danas 15,7 megavata, a to je više od svih solarnih elektrana instalisanih u Srbiji pre uvođenja koncepta kupaca-proizvođača. I to je značajno jer na taj način pokazujemo da su i građani i mala privreda aktivni u energetskoj tranziciji. Država je tu da podstakne ovakve investicije - navela je Đedović.

Foto: printscreen

 

Istakla je da je kroz program energetske efikasnosti instaliranja solarnih panela, koja važi i za domaćinstva, Vlada Srbije podstakla razvoj i da je u te svrhe do sada dala ukupno 2,6 milijarde dinara za domaćinstva.

- Nastavićemo taj trend i za par nedelja planiramo novi javni poziv za sve opštine u Srbiji gde će posle preko njih moći domaćinstva da se prijave za ovaj program. Država planira velika ulaganja u obnovljive izvore energije, u solarnu energiju, energiju vetra i Vlada će plan prioritetnih investicija usvojiti veoma brzo - rekla je Đedović i dodala da se plan nalazi u finalnoj fazi.

Kako je navela planom će biti obuhvaćen ceo energetski sektor i neće se odnositi samo na obnovljive izvore energije.
- Izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije koje smo usvojili u aprilu dodatno smo uredili koncept kupaca-proizvođača. Za domaćinstvo instalisana snaga je 10,7 kilovata, za malu privredu to je do 150 kilovata - kazala je Đedović.

Izmene Zakona o energetici

Naglasila je da će i industriji biti omogućeno da po starim pravilima instalira do pet megavata snage do 1. jula 2024. godine.

- U međuvremenu ćemo raditi na izmenama Zakona o energetici. Uvešćemo novi koncept, aktivnog kupca. To će biti namenjeno pre svega industriji gde će postojati određene odgovornosti ka prenosnom sistemu i ka distributivnom sistemu, jer je to nešto o čemu moramo da vodimo računa - istakla je Đedović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DETALJNA RAČUNICA! Evo koliki će vam biti računi za struju koji vam stižu u junu!
Društvo

DETALJNA RAČUNICA! Evo koliki će vam biti računi za struju koji vam stižu u junu!

Od 1. maja je za građane i za privredu struja skuplja za osam, a gas za 10 odsto. Ako se uzme u obzir da prosečan mesečni račun srpskog domaćinstva iznosi oko 3.800 dinara, to znači da će račun za maj, koji stiže za naplatu u junu, biti veći za oko 300 dinara, dok će za 400 kilovat-sati, a takvih je i najviše, poskupljenje biti do 320 dinara. Istovremeno prosečni računi za gas će građanima biti viši za oko 500 dinara.

02.05.2023

15:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15