• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.06.2023

09:30

U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Grad Subotica

Društvo

U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Podeli vest

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica sinoć je, dodelom plaketa dobrovoljnim davaocima krvi koji su u 2022. godini ostvarili pravo na priznanje za 35, 50, 75, 100 i više od 100 puta datu krv, kao i kolektivima, dobitnicima plakete „Široko srce“ za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi, obeležila Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun. Na svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, nagrađenim dobrovoljnim davaocima krvi i dobitnicima plakete "Široko srce" priznanja je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, u ime Grada Subotice i lično ime izrazio zahvalnost svima koji koji dobijaju više nego zasluženo priznanje za plemeniti čin davalaštva i svoju veliku humanost. 

- Dobrovoljni davaoci krvi iz našeg grada zaista zaslužuju da im se na ovaj način oda počast i priznanje, jer ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu ljudski životi. Dati krv više desetina, pa i više od stotinu puta zaista je podvig za svako poštovanje i nešto što je veoma važno da istaknemo i da vrednujemo kao društvo - istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

On je naglasio da Grad Subotica podržava sve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi i da je za Gradsku organizaciju Crvenog krsta Subotica u budžetu grada ove godine izdvojeno 3,88 miliona dinara za organizovanje terenskih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i delovanje u nesrećama. 

- Naveo bih i da smo za rad Narodne kuhinje u 2023. godini, za 1.200 korisnika, opredelili 36,7 miliona dinara, za Privremeno prihvatilište za beskućnike 870.000 dinara, a za pakete hrane i higijene za socijalno ugroženo stanovništvo sedam miliona dinara, što je, ukupno, 48,45 miliona dinara. Dozvolite mi da, na kraju, čestitam svim rekordnim davaocima koji su svoju krv poklonili drugima, kao i dobitnicima plakete ’Široko srce’ za  najhumaniju Mesnu zajednicu školu, fakultet i kompaniju. Grad Subotica vam je izuzetno zahvalan i uvek će biti tu za vas. Hvala vam i molim vas primite izraze mojeg iskrenog i najvećeg poštovanja - rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratili su se i zamenica sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, dr Lidija Segedinčev, načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, dr Anastazija Mrđa.

Uz izražavanje zahvalnosti na podršci Gradu Subotici i gradonačelniku Bakiću, koji je Gradsku organizaciju Crvenog krsta Subotica 2021. godine vratio u gradski budžet, dr Lidija Segedinčev se zahvalila i Službi za transfuziju krvi subotičke Opšte bolnice.

- Uz veliki naklon poštovanja, pozdravljam dobrovoljne davaoce krvi. Vaša krv je reka života kojom plove mnogi i bez koje bi, sasvim sigurno, potonuli u nepostojanje. Ono što mi možemo da vam kažemo jeste jedno veliko, veliko hvala. Bez krvi nema života i zato slogan ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi: "Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane" - kazala je, između ostalog, dr Lidija Segedinčev.

Foto: Grad Subotica

Načelnica Službe za transfuziju krvi, dr Anastazija Mrđa, rekla je da subotička transfuzija danas, i ove godine, obeležava 70 godina postojanja i da je veliki broj dobrovoljnih davalaca donirao krv Opštoj bolnici za lečenje pacijenata. 

- Mi znamo šta znači donirati krv i tu krv dati nekome kome će ona zaista pomoći, da li da mu, trenutno, olakša tegobe, da li da mu zaista spasi i život. U ime toga ja vam se još jednom zahvaljujem i čestitam vam ovaj dan - istakla je dr Anastazija Mrđa. 

Pravo na priznanje za 35, 50, 75, 100 i više od 100 puta datu krv, u 2022. godini ostvarilo je 70  dobrovoljnih davalaca krvi.

Plaketa "Široko srce" u kategoriji srednjih škola dodeljena je Srednjoj medicinskoj školi, u kategoriji fakulteta Ekonomskom fakultetu Subotica, u kategoriji naseljenih mesta Mesnoj zajednici "Čantavir", dok je u kategoriji preduzeća, ustanova i kompanija dodeljena kompaniji "Inspira grupa".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija