• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2024

15:39

U Subotici održan dvanaesti Dan nauke i inovacija

Grad Subotica

Društvo

U Subotici održan dvanaesti Dan nauke i inovacija

Podeli vest

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke organizovalo je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, Dan nauke i inovacija.

Ovaj događaj deo je nacionalnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ koji je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokrenulo sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije, kao i potencijalu koji one nose za našu zemlju. Dvanaesti po redu Dan inovacija i nauke otvorili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nebojša Gvozdenović.

Foto: Grad Subotica

 

Ministarka Begović je, tim povodom, izjavila da je danas Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u okviru promocije projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija” u poseti Subotici, jednom, kako je rekla, predivnom gradu.

„Imali smo jako lep razgovor sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i njegovim timom koji su nam predstavili sve potencijale Subotice, kao jednog inovacionog centra u budućnosti Srbije. Snažna industrija, Slobodna zona, sedam fakulteta i viših škola, jako puno mladih ljudi koji se okreću inovacijama predstavlja sjajnu osnovu da se jednog dana ovde otvori neki naučno-tehnološki park. Ali, sada radimo na jačanju svih elemenata inovacione delatnosti u Subotici“, kazala je ministarka Begović. 

Foto: Grad Subotica

 

 

Došli smo, dodala je, sa timom Fonda za nauku, Privredne komore Srbije, Inovacionog fonda, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da pokažemo šta je država do sada uradila vezano za inovacioni naučni ekosistm.

„Došli smo da govorimo i o tome koje sve vrste podrške već danas postoje, od finansijskih, mentorskih, projektnih i drugih vrsta infrastrukturnih podrški koje mladim ljudima u ovom gradu daju šansu da razvijaju jednu novu karijeru. Karijeru u inovacionoj delatnosti, da otvaraju svoje kompanije koje se baziraju na nekim dobrim, hrabrim i naučnim idejama. Ovde smo da radimo zajedno. Ovde smo i da pomognemo da Subotica u godinama koje dolaze zaista napravi taj skok u budućnost i da postane jedan od vrlo značajnih inovacionih tačaka na mapi Srbije, na mapi inovacija i na mapi nauke“, naglasila je ministarka Jelena Begović.

Gradonačelnik Bakić je istakao da Grad Subotica pruža podršku razvoju nauke i tehnoloških inovacija i da je povezanost naučne zajednice, privrede i lokalne uprave jedan od ključnih faktora za ekonomski i društveni napredak Srbije.  

„Mi smo, činjenica je, posvećeni i strpljivom i dugoročnom investiranju u mlade i njihovo znanje, jer želimo da imamo stručnjake koji će umeti da odgovore izazovima i zahtevima složenih uslova poslovanja u gotovo svim  oblastima“, kazao je Bakić.

Podsetio je da je u Subotici, u decembru 2019. godine otvoren Regionalni inovacioni startap centar, za koji je država izdvojila 40 miliona dinara. 

„Ovaj moderni startap centar, nastao kao rezultat zajedničke inicijative Grada Subotice i Ekonomskog fakulteta, opravdava očekivanja i uspešno realizuje najvažnije ciljeve, među kojima je i jačanje preduzetničkog i inovativnog duha kod mladih ljudi, kao i osnaživanje preduzetnika da pokrenu i unaprede svoje biznise“, rekao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

On je naglasio da je Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ u okviru svog projekta „Zajedno do uspeha“ pokrenulo ideju o pokretnju naučno–tehnološkog parka u Subotici na prostoru Slobodne zone „Subotica“, u saradnji sa Gradom Suboticom. 

„Ideja je da se kroz podizanje naučno–tehnološkog parka na području Slobodne zone uspostavi još čvršća saradnja između nauke, privrede i obrazovanja, a takođe pokrene i realizacija inovativnih projekata koji će omogućiti dalji uspešni privredni razvoj. Projektom ’Zajedno do uspeha’, koji je pokrenut 2022. godine, Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom ’Subotica’ je u cilju čvršćeg povezivanja nauke, obrazovanja i privrede, uz podršku Grada Subotice, do sada potpisalo sporazume o poslovno–tehničkoj saradnji sa oko 70 subjekata”, podvukao je gradonačelnik Bakić. 

 

Sporazum su, napomenuo je, zaključile visokoškolske ustanove sa područja grada Subotice, srednje škole, javna i javno-komunalna preduzeća, Opština Senta, Grad Kikinda, subotički IT klaster, korisnici Slobodne zone, Razvojne agencije i brojni drugi subjekti. 

„Cilj je da se kroz realizaciju ovog projekta obezbedi bolji transfer informacija, razmena iskustava i čvršća saradnja između potpisnika sporazuma. Ovim sporazumom obezbeđuje se i veći stepen sinergije između nauke, privrede, tehnologije i, uopšte, veća integracija privrednih tokova i naučnih dostignuća, kao i razvoj platforme za veću zajedničku projektnu saradnju u vidu apliciranja za različite međunarodne i domaće projekte”, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Uoči početka dvanaestog po redu Dana nauke i inovacija, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima razgovarao je, u Zelenoj sali Gradske kuće, sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelenom Begović, pomoćnikom ministra Vladimirom Radovanovićem i posebnim savetnikom ministra, Jovanom Milićem.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija