• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.06.2023

12:35

HROMOZOMI, ZASIĆENI RASTVORI I KINETIČKA ENERGIJA ZADAVALI GLAVOBOLU OSMACIMA! Mali maturanti proveravaju kako su uradili izborni test

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

HROMOZOMI, ZASIĆENI RASTVORI I KINETIČKA ENERGIJA ZADAVALI GLAVOBOLU OSMACIMA! Mali maturanti proveravaju kako su uradili izborni test

Podeli vest

Učenici osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije polagali su danas završni test iz predmeta po izboru, kojim je zvanično završena Mala matura. Budući srednjoškolci su test okarakterisali kao najlakši do sada.

Za razliku od prethodnih, ove godine uvedena je novina, pa tako umesto kombinovanog testa učenici biraju jedan od pet ponuđenih predmeta koji će da polažu. Po novom sistemu mogli su da se opredele za istoriju, geografiju, biologiju, fiziku ili hemiju.

Svršeni osmaci iz Osnovne škole “Petefi Šandor” iz Novog Sada okupili su se nakon polaganja poslednjeg, trećeg testa u okviru male mature, kako bi još jednom prešli gradivo i proverili da li su dali tačne odgovore na testovima iz predmeta po izboru.

Kako smo mogli da čujemo od maturanata, pitanja iz biologije nisu bila teška i svi su zadovoljni kako su uradili test.

- Test nije bio težak, a kao najteže bih izdvojio 20. pitanje. Radilo se o mački koja ima 38 hromozoma u zigotu, koliko će imati hromozoma u ćeliji posle prve deobe ćelije, tako otprilike. Bilo je na zaokruživanje i nisam siguran da li sam dobro uradio – rekao nam je đak “Petefi” škole.

Kada je reč o najlakšim pitanjima iz biologije, đaci navode ono gde se zaokružuje koji deo tela treba negovati da se ne dobije karijes, a navedeni su ruke, stopalo i tako dalje.

Učenici kao teško iz biologije izdvajaju i 18. pitanje, vezano za evoluciju nervnog sistema.

- Koja funkcionalna grupa ima aminokiseline i onda su ponuđeni amino i hidroksilna, ja sam zaokružio amino i karboksilna, ali nisam siguran da li sam dobro uradio. To je 20. pitanje. Mogu da kažem da je bilo lako, ali uvek ti znače taj jedan ili dva boda. Tako je sada meni jer planiram da upišem Isidorinu gimnaziju – kaže nam Jovan.

Šta je to zasićen rastvor?

Teodor dodaje da se za hemiju spremao tek sinoć, ali je učio čitavu noć, pa može da kaže da je zadovoljan kako je uradio.

- Meni je bio težak 11. zadatak: zasićeni rastvor, šta je to? Bio mi je težak jer su odgovori bili zbunjujući, svi su bili jako slični – navodi učenik Teodor.

Dunja, koja zajedno sa svojim drugaricama planira da upiše Medicinsku školu polagala je danas geografiju.

- Nije bilo uopšte teško, ali mi je 19. pitanje bilo zbunjujuće. Trebalo je da se povežu pritoke sa Južnom Moravom, Zapadnom Moravom i Velikom Moravom. Ima pet reka, od kojih se Drina i Tisa ulivaju u Dunav, pa me je to malo zbunilo. Ipak, mislim da sam dobro uradila. Bilo je i jako lakih pitanja, poput prvog gde je trebalo da navedemo kojom bojom se označavaju reke na kartama – objašnjava Dunja.

Računanje je zahtevno

Kada je reč o fizici, najmanje učenika sa kojima je “Blic” razgovarao je odabralo ovaj predmet. Ipak, oni koji jesu, kažu da nije bio previše težak test.

- Bilo je veoma lako, ali može se reći da je 16. zadatak bio malo teži jer smo tu trebali da računamo. Zadatak je bio da imamo formulu za kinetičku energiju i ako brzinu povećavamo četiri puta, koliko će se povećati kinetička energija. Samo treba da se računa, pa je zato malo zahtevniji – navode Ksenija i Luna koje su jedva čekale da porede rešenja.

Matica Srpska i deoba ćelija namučili Nišlije

Učenik Đ.M. iz OŠ Vožd Karađorđe se spremao za test iz istorije malo više od mesec dana ali kaže da je test bio veoma težak.

- Bio je težak jer ništa nije bilo iz novog veka, ništa iz savremenog doga, ništa iz Prvog svetskog rata, Ništa iz Drugog svetskog rata… Sve samo srednjevekovni ratovi i starovekovni ratovi. Uradio sam 15 pitanja, očekujem da jedno dva, tri pitanja budu netačna - jedno mojom greškom a dva jer su bila teška. Na primer, najteže je pitanje bilo vezano za sedište Matice srpske, trebalo je izabrati između četiri grada - navodi on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15