• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

05.07.2023

07:15

Alarmantna upozorenja domaćih stručnjaka: Gojazni dečaci mogu postati sterilni

printscreen

Društvo

Alarmantna upozorenja domaćih stručnjaka: Gojazni dečaci mogu postati sterilni

Podeli vest

Višak kilogram u detinjstvu kod muškaraca može izazvati sterilitet, upozoravaju lekari!

Posebno zabrinjava i činjenica, dodaju oni, da je u Srbiji sve više gojaznih mališana i da skoro svako peto dete ima problem sa kilažom. Nezdrav način života, preterana upotreba slatkiša, manjak fizičke aktivnosti, prema njihovim rečima, dovode do ove alarmantne situacije.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava za Informer TV da je situacija veoma ozbiljna kada je gojaznost u pitanju i apeluje na roditelje da povedu računa, jer ova bolest ostavlja ozbiljne posledice.

- To nije bezazleno, niti slatko kada vidimo malo, buckasto dete koje jede samo slatkiše. Gojaznost od malih nogu sa sobom nosi brojne tegobe poput astme, loše pokretljivosti, kardiovaskularnih oboljenja, koje postaju sve ozbiljnije sa godinama... Hrana se pretvorila u neku vrstu potkupljivanja dece, roditelji kažu: "Ako budeš dobar, kupiću ti sladoled". Ne treba to pretvoriti u trgovinu - ističe dr Milićević i napominje:

- Roditelji, bake, deke verovatno ne znaju da gojaznost koja se dijagnostikuje još na početku života kasnije može dovesti i do steriliteta kod muškaraca i loš kvalitet spermatozoida. Višak kilogram utiče na sve naše fiziološke promene. Od toliko kilograma i nezdrave hrane, sve funkcije u organizmu slabe, a samim tim i pokretljivost spermatozoida i nemogućnost reprodukcije. I gojazne devojčice su sklonije policističnim jajnicima, insulinskoj rezistenciji.

Preti nam epidemija gojaznih

Prema rečima stručnjaka, skoro dva miliona stanovnika Srbije biće gojazno do 2030. godine, dok će više od 215.000 dece od 5 do 19 godina, odnosno skoro 20 odsto njih imaće problem sa viškom kilograma. 

Sa njim je saglasna i Tatjana Pejović, dijetetičar. Ona je istakla da je ključni problem u sastavu tela kod dece i odraslih, ali i da treba raditi na edukaciji stanovništva.

- Nemamo adekvatne preventivne mere. Još u stomaku mame moraju da paze na ishranu, a onda i tokom dojenja. Jer je dojenje veoma važno. Povećana težina u dečijem dobu teže se leči nego u kasnijem dobu - dodala je.
 

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija