• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - G. S.

05.07.2023

07:45

Sezonci mogu da zarade do 3.000 evra: Velika ponuda sezonskih poslova, a i zarada je odlična

RINA

Društvo

Sezonci mogu da zarade do 3.000 evra: Velika ponuda sezonskih poslova, a i zarada je odlična

Podeli vest

Potraga za sezonskim radnicima u Srbiji krenula je još od sredine juna, a poslovi su, čini se, plaćeni bolje nego ikada.

Građevina i ugostiteljstvo su najplaćeniji, a ne zaostaju ni poslovi na berbi voća. Sezona branja malina, kao i ostalog voća je u jeku, a tokom nje vredan berač može da zaradi i do 2.000 evra, dok radnik na građevini dnevno dobija oko 50 evra, što za dva letnja meseca iznosi 3.000 evra!

Branje voća u jeku

Dnevnice za branje sezonskog voća iznose oko 4.000 dinara, što predstavlja čistu zaradu jer gazde radnicima obezbeđuju prevoz, smeštaj, hranu, piće i sve što je neophodno dok traje berba.

Spretniji berači sa vlasnikom se dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, a jedan radnik može dnevno prosečno da nabere od 80 do 100 kilograma. Smena u malinjaku neretko traje više od deset sati. 

Vlade Marković iz Čačka zakupljuje malinjake u selima Radaljevo i Trešnjica i traži berače malina za ovu sezonu.

- Angažovati dobre radnike nije lako zato smo već sada krenuli u potragu. Posla ima, ali nije lako naći pouzdanog i vrednog radnika. Ove godine dnevnica za berače je 4.000 dinara, a uz tu dnevnicu imaju obezbeđenu hranu iz restorana i smeštaj. Obezbedili smo im uslove kao što ih imaju i ukućani - ističe Marković.

Koliko može da se zaradi za 2 meseca

posao                               iznos
* građevinski radnik     3.000 evra
* berač malina              2.000 evra
* konobar                     1.200-1.500
* kuvar                         1.400-3.500
* šef kuhinje                 2.000
* radnik u magacinu     850
* iznosi su u evrima

Predsednik udruženja malinara "Vilamet" Dragan Bogdanović istakao je da branje malina nije lak posao, ali da proizvođači nude dobre uslove za rad.

- Niža cena malina uticaće i na visinu satnice radnika, koja će se kretati oko 400 dinara, odnosno oko 4.000 dinara za dan - naveo je on.

Miloš Turinski, sa sajta za traženje posla "Infostud", kaže za Informer da oni koji odluče da budu vredni imaju veliki izbor ovog leta.

- Sezonski poslovi namenjeni su najmlađima za džeparac. Građevina i ugostiteljstvo su najplaćeniji i najtraženiji na leto, ali sada postaje sve plaćenije i branje voća. Ipak, svi sada muče muku sa radnicima. Ugostiteljima je posebno teško da nađu i zadrže dobre radnike. Njima su pozicije otvorene nekoliko meseci u zavisnosti od vrste posla. Zaista je velika borba na tržištu, posebno u velikim gradovima kao što je Beograd. Primera radi, konobari mogu u toku leta dnevno da zarade za dan oko 2.500 dinara, a na to treba dodati i bakšiš, dok kuvari imaju fiksnu platu. Ona se kreće do 80.000 do 100.000 dinara, dok šef kuhinje zaradi i 120.000 dinara - rekao je Turinski.

Nema radnika

Turinski upozorava da mladi nisu dovoljno zainteresovani za neke poslove, pa se češće javljaju ljudi srednjih godina.

- Tu mi imamo veliki problem, jer su generacije koje obavljaju poslove stare. To su specifični zanati, kao kulinarstvo i vrlo teško je naći mladog naslednika. Mladi nisu zainteresovani da budu šegrti nekoliko meseci, pa da nastave time da se bave. Mnogi neće ni na građevinu. Težak je i prljav posao, pa smo morali da uvozimo radnu snagu iz drugih zemalja, posebno sa Istoka. Dnevnice idu od 2.500 dinara do 6.000 dinara, u zavisnosti od toga da li imate obezbeđen ručak, smeštaj... Neophodno je da imate neko iskustvo u ovim poslovima - kaže Turinski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15