• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

08.07.2023

14:42

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao „Takmičenju risara“ u Đurđinu

Grad Subotica

Društvo

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao „Takmičenju risara“ u Đurđinu

Podeli vest

Danas je u Đurđinu, naselju nadomak Subotice, na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, održano 56. „Takmičenje risara“, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru centralne svečanosti „Dužijance“, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se organizuje povodom završetka žetve.

 

Nakon pletenja užadi, risarskog doručka na njivi i nagodbe predstavnika risara Stipana Kujundžića i domaćina Jakova Ivankovića Radaka, koji su posle „cenkanja“ dogovorili da svaki deveti snop žita pripadne koscima, takmičari su zauzeli svoja mesta, obučeni u autentičnu nošnju i opremljeni tradicionalnim alatima za žetvu, a gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je posebnim zvonom „Takmičenje risara“ oglasio otvorenim. 

Foto: Grad Subotica

 

 

Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, kazao da se i ove godine, kao  i prethodne dve, sa velikim zadovoljstvom odazvao pozivu Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijaca“ da prisustvuje „Takmičenju risara“, manifestaciji koja je, kako je rekao, protkana etnografskim sadržajem i koja nas vraća u prošlost i vreme kada se rad od risa do vršidbe obavljao na tradicionalan način.

„Ris – ručno košenje žita, nekada je bio jedan od najvažnijih poslova vrednih i skromnih ljudi sa ovih prostora. Poznato je da su oni taj izuzetno naporan posao čekali, za njega se dugo pripremali, a kada su ga uspešno obavili, odahnuli su i ponosno to proslavili. Upravo iz te radosti i veselja koje se dešavalo u salašarskom porodicama posle završetka risa, nastala je i ’Dužijanca’, kao običaj kojim su izražavali posebnu zahvalnost Bogu na rodu pšenice kojom će obezbediti hleb da prehrane svoju porodicu“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da angažovanje i učestvovanje velikog broja mladih u događajima vezanim za programe organizovane u okviru centralne svečanosti – „Dužijance“, uključujući i „Takmičenje risara“, nagoveštava da će svi ti događaji, kao i sama „Dužijanca“, još jako dugo trajati i biti veoma važne manifestacije za Grad Suboticu. 

„Grad Subotica će i ubuduće podržavati ’Takmičenje risara’, rad udruženja koje ga organizuje i uvek će biti uz događaje koji su identitetski i turistički simboli grada. Na kraju bih Udruženju bunjevačkih Hrvata ’Dužijanca’ poželeo da i ubuduće sa puno ljubavi i uspeha organizuje sve događaje vezane za ’Dužijancu’. Svim risarima i risarušama želim da izbore što bolji plasman, žiriju da, kao i do sada, bude objektivan, a svima nama, prisutnima na ovom događaju, da uživamo u takmičarskom i revijalnom delu programa ovogodišnjeg ’Takmičenja risara’, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

Direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ Marinko Piuković je rekao da je „Takmičenje risara“ jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru centralne svečanosti „Dužinace“ i da se ove godine održava po 56. put.

„Ove godine ukupno imamo 24 risarska para koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, kao i iz naše zemlje – Vojvodine, Subotice i okolnih mesta. Ove godine smo priredili i takmičenje u kuvanju tarane u okviru koga će se nadmetati pet timova. Risarski doručak, koji se tradicionalno priređuje na njivi, i ove godine smo obezbedili za sve ljude koji dođe da prate naše takmičenje risara. Grad Subotica je svake godine generalni pokrovitelj ’Takmičenja risara’ i ’Dužijance’, u Subotici, koja će se ove godine održati 13. avgusta“, istakao je Marinko Piuković.

 

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski doručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, hleb, crni luk i kiselo mleko. Risarski ručak je blagoslovio monsinjor dr Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Titulu najboljeg risarskog para ove godine poneli su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. Na ovogodišnjem „Takmičenju risara“ dodeljene su nagrade i zahvalnice ljudima koji su višegodišnji učesnici ove atraktivne manifestacije. U okviru današnjeg „Takmičenja risara“ organizovane su i dečje ige na strnjiki „Kasalisica“, a priređen je i prigodan folklorni program.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2023“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija