• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

08.07.2023

15:18

U trećini domaćinstava u Srbiji samo jedan stanar: Pogledajte u kom gradu živi najviše samaca

Shutterstock

Društvo

U trećini domaćinstava u Srbiji samo jedan stanar: Pogledajte u kom gradu živi najviše samaca

Podeli vest

Najveći broj domaćinstava u Srbiji, čak trećina (29,9 odsto) su samačka. Ovo su pokazali najnoviji rezultati popisa stanovništva, objavljeni u publikaciji "Domaćinstva po broju članova".

U apsolutnim brojkama samačkih domaćinstava ima 773.945, od čega je samo u Beogradu 232.252. Iza njih slede dvočlana, sa udelom od 27,5 odsto u ukupnom broju, pa tročlana (17,8 odsto) i četvoročlana (14,5 odsto). Više od četiri člana ima svega 10,3 odsto porodica.

Najviše samaca živi u Beogradu, gde je svako treće domaćinstvo samačko (33,4 odsto), baš kao i u Vojvodini (30,8 odsto). U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i Južnoj i Istočnoj dvočlana domaćinstva su neznatno brojnija od jednočlanih, a ova dva regiona imaju i veći udeo domaćinstava sa šest i više članova.

Gledajući po opštinama, najviše samih je u Crnoj Travi, kraju koji je nekad davao najpoznatije zidare u bivšoj Jugoslaviji. Tu je danas skoro svako drugo domaćinstvo samačko (48,5 odsto njih). Slede beogradske opštine Stari grad (45,2 odsto), Vračar (43,5 odsto) i Savski venac (42,4 odsto). Na istor listi su i Gadžin Han i Babušnica. S druge strane, najveći udeo domaćinstava sa pet i više članova imaju: Preševo, Bujanovac, Tutin, Sjenica i grad Novi Pazar.

Veliki broj samaca može se objasniti kako starenjem populacije, tako i trendom "osamljivanja" pre braka, ili posle razvoda.

"U Crnoj Travi je daleko veći udeo samačkih staračkih domaćinstava nego u beogradskim opštinama, u kojima takođe živi značajan broj njih, ali ima i dosta mladih i sredovečnih koji žive samostalno", objašnjava Ljiljana Đorđević, načelnik Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku.

Ona dodaje da je u periodu između dva popisa, od 2011. do 2022, došlo do smanjenja prosečne veličine domaćinstva sa 2,89 članova na 2,55 članova. Takođe, povećan je broj samačkih i dvočlanih domaćinstava, dok je nastavljen trend opadanja broja domaćinstava sa tri ili više članova. Međutim, za razliku od prošlog popisa, kada su dvočlana domaćinstva bila brojnija od samačkih, prema popisu 2022. samačka domaćinstva imaju najveći udeo u ukupnom broju.

- Broj staračkih domaćinstava (u kojima svi imaju 65 ili više godina) povećan je za više od 120.000 - ističe Đorđević.

Njihov udeo u ukupnom broju porastao je sa 17,5 odsto na 21,6. Svako peto domaćinstvo koje živi u gradskim naseljima je staračko, a svako četvrto u ostalim naseljima. Udeo staračkih u ukupnom broju domaćinstava je 23,9 odsto odsto.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija