• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.07.2023

20:40

Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao manifestaciji "Dani Nikole Tesle u Subotici"

Grad Subotica

Društvo

Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao manifestaciji "Dani Nikole Tesle u Subotici"

Podeli vest

Bogatim celodnevnim inovatorskim, sportskim i kulturno-umetničkim programom, danas je u Subotici, pored kapele Uspenija Presvete Bogorodice na "Vodici", održana tradicionala, deseta po redu manifestacija "Dani Nikole Tesle u Subotici" koju je ovdašnje Udruženje Ličana „Lika“ organizovalo povodom obeležavanja 10. jula – Dana Udruženja i 167. godišnjice rođenja jednog od najvećih genija sveta Nikole Tesle. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da subotička lokalna samouprava pruža podršku svim udruženjima u ovom gradu koja se zalažu da od zaborava otrgnu običaje i kulturu svog zavičaja.

- Mi smo tu da pomognemo u negovanju duha zajedništva, prijateljstva i tolerancije, ali i da podržimo očuvanje identiteta i svih specifičnosti naroda koji žive u ovom gradu i trude se da sa mnogo predanosti i ljubavi čuvaju sećanje na svoje korene - kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da podrška, u tom smislu, nikada nije izostala ni Udruženju Ličana "Lika" iz Subotice koje svojim brojnim aktivnostima neguje tradicije kraja iz kojeg je potekao i jedan od od najblistavijih umova sveta - Nikola Tesla.

- Tesla je, podsetiću, svoje najznačajnije izume stvorio krajem 19. veka. Primena tih izuma obeležila je 20. vek, a Teslina vizionarska rešenja i pionirski koraci koje je pre više od jednog veka načinio u domenu daljinskog upravljanja, radiotehnike, visokofrekventnih struja i bežičnih tehnologija, tek danas imaju svoju punu primenu - rekao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Podvukao je da duga lista Teslinih pronalazaka svedoči o velikom i maštovitom umu koji je svoja epohalna dela sa podjednakim uspehom ostvario u različitim oblastima. 

- Pronalascima asinhronog motora, Teslinog transformatora, sistema višefazne struje, otkrićem osnovnih principa bežičnog prenosa vesti i robotike, naš genijalni naučnik je, kao što znate, revolucionisao elektrotehniku i postavio čvrste temelje radiodifuziji i teleautomatici - podsetio je gradonačelnik Bakić.

On je naglasio da je Udruženje Ličana "Lika", u duhu istorijski dobrih odnosa između Srbije i Mađarske, pored treće izložbe automobila na električni pogon u Subotici, ove godine takvu izložbu prvi put organizovalo u Segedinu i Morahalomu.  

- Dozvolite mi da se, na kraju, svim učesnicima manifestacije zahvalim na nastojanjima da ovogodišnji, deseti "Dani Nikole Tesle u Subotici" budu što uspešniji, i da Udruženju ’Lika’ čestitam desetu godišnjicu od osnivanja i poželim puno uspeha u daljem radu. A, svima vama, dragi prijatelji, želim da sa današnjeg druženja ponesete puno lepih uspomena i da se i narednih godina okupljamo ovde, na "Vodici", na ovoj manifestaciji posvećenoj velikom naučniku, humanisti i rodoljubu - Nikoli Tesli - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Predsednik Udruženja Ličana "Lika", Miloš Borjan, izrazio je zahvalnost svim učesnicima ovogodišnjih "Dana Nikole Tesle u Subotici", a posebno gostima, inovatorima iz Mađarske i Nemačke.

- Na nesebičnoj podršci da se ovogodišnji, jubilarni, deseti "Dani Nikole Tesle u Subotici" uspešno održe zahvaljujem se Gradu Subotici, Gradu Segedinu, Opštini Morahalom, Srpskom kulturnom centru "Kolo" u Morahalomu  i Pokrajinskom fondu za izbegla i raseljena i za saradnju sa Srbima u regionu’, kao i brojnim pojedincima i kulturno-umetničkim društvima - rekao je, između ostalog, Miloš Borjan.

Ovogodišnji, deseti "Dani Nikole Tesle u Subotici", odvijali su se tokom tri dana: 7., 14. i 15. jula. 

Danas, u prepodnevnim časovima, ispred Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba inovatora iz naše zemlje i inostranstva, kao i izložba dvadesetak automobila na električni pogon iz Srbije, Mađarske i Nemačke i infrastrukture za iste.  

Današnji program manifestacije na lokaciji kapele Uspenija Presvete Bogorodice na "Vodici" počeo je u 10.00 časova, boćanjem dece i odraslih. Održana je i izložba inovatora (Teslina lampa, ploča, kapisla; punjači za automobile na električni pogon; bolnička pomagala...), izložba automobila na električni pogon i izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti, a organizovane su i ličke tradicionalne igre (skok s' mesta, pretezanje štapa, bacanje kamena s' ramena). U okviru rekreativnih aktivnosti za decu, organizovano je skakanje u vreći i nošenje jajeta, a od 17.00 časova održano je večernje bogosluženje i prigodan kulturno-umetnički program.

Drugog dana manifestacije, u petak, 14. jula, u Mađarskoj su održane dve izložbe automobila na električni pogon i infrastrukture za iste: na Sečenji trgu u Segedinu (od 11.00 do 14.00 časova), i na platou ispred SKC "Kolo", u Morahalomu (od 16.00 do 17.00 časova).

U okviru prvog dana manifestacije "Dani Nikole Tesle u Subotici", u petak, 7. jula, u vestibilu Gradske kuće u Subotici organizovana je izložba slika – Prirodne lepote Like, dok je u Velikoj većnici Gradske kuće, uz film i dodelu nagrada za literarne i likovne radove, održana i tribina na temu "Nikola Tesla - budućnost komunikacije među ljudima i uticaj na zdravlje".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija