• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.07.2023

14:32

Rezultati NIS grupe u prvom polugodištu 2023. godine: NIS investirao gotovo 12 milijardi dinara

NIS promo

Društvo

Rezultati NIS grupe u prvom polugodištu 2023. godine: NIS investirao gotovo 12 milijardi dinara

Podeli vest

Očuvanje stabilnosti na tržištu naftnih derivata i nastavak ulaganja u kapitalne projekte bili su prioriteti NIS grupe u prvom polugodištu 2023. godine.

U razvoj NIS-a investirano je 11,6 milijardi dinara, što je 52 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalje povećanje efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo i nastavak modernizacije maloprodajne mreže.

U skladu sa Ugovorom o strateškom partnerstvu između  Republike Srbije, kompanije NIS a.d. Novi Sad i HIP Petrohemije, 9. juna 2023. godine je potpisan dokument o zatvaranju transakcije. Reč je o koraku koji je predviđen Ugovorom o strateškom partnerstvu potpisanom u decembru 2021. godine i na taj način su preduzete radnje predviđene pomenutim ugovorom, čime se sprovodi povećanje osnovnog kapitala i stiču uslovi za naredne korake koji obuhvataju formiranje novih upravljačkih tela i realizaciju obaveza NIS-a kao strateškog partnera HIP Petrohemije. 

Finansijski i poslovni rezultati NIS grupe ostvareni u prvom polugodištu 2023. godine u skladu su sa kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima, među kojima najveći uticaj ima pad cena nafte i naftnih derivata. Prosečna cena nafte tipa „Brent“ u izveštajnom periodu bila je 79,8 dolara za barel, što je 26 odsto manje u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine. 

Neto dobit NIS grupe iznosi 13,7 milijardi dinara, odnosno 69 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih šest meseci 2022. godine. U istom periodu, pokazatelj EBITDA smanjen je 57 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosi 28,5 milijardi dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda u prvom polugodištu tekuće godine su 107 milijardi dinara. Ukupna zaduženost prema bankama smanjena je 6 odsto u poređenju sa polovinom prošle godine i iznosi 553 miliona evra. 

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosi 571 hiljadu uslovnih tona, dok je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 1,976 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda. Obim prometa naftnih derivata u izveštajnom periodu bio je 1,869 miliona tona. 

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

"Možemo biti zadovoljni ostvarenim u prvom polugodištu 2023. godine jer smo ispunili svoje prioritete. Očuvali smo stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata, realizovali značajne investicije i postigli dobre finansijske i operativne rezultate. Sa velikim ambicijama ulazimo u razvoj petrohemijskog kompleksa. Takođe, ostajemo pouzdani izvor prihoda za naše akcionare i ove godine isplatićemo rekordni iznos dividendi – više od 23 milijarde dinara“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija