• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

13.09.2023

07:15

Mnogi će odahnuti posle ove odluke NBS! Rate stambenih kredita padaju od 80 do 300 evra!

Shuterstock

Društvo

Mnogi će odahnuti posle ove odluke NBS! Rate stambenih kredita padaju od 80 do 300 evra!

Podeli vest

Za 15 meseci, koliko traje ograničenje rasta kamate, jedna porodica mogla bi da uštedi od 1.200 do 4.500 evra. Ova odluka će obuhvatiti 100.000 korisnika kredita.

Svi građani koji su do kraja jula prošle godine podigli stambeni kredit sa promenljivom kamatom, a čija visina pozajmice ne premašuje 200.000 evra, moći će već od narednog meseca da računaju na smanjenje rate od 80 pa i do 300 evra (pogledajte tabele). Ovo je rezultat odluke Centralne banke da na 15 meseci ograniči rast kamata na stambene kredite, što će mnogim zaduženima doneti veliko olakšanje. Uz ovo pojeftinjenje rata, za 15 meseci, zadužene porodice bi mogle da uštede od 1.200 do 4.500 evra. 

Narodna banka Srbije je u ponedeljak donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, kojom je ograničila kamatnu stopu za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra.

- Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke. Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine, nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto - rekli su u NBS.

Pojeftinjenje od oktobra

Situacija je malo drugačija sa onima koji su pozajmice podigli nakon 31. jula 2022. I oni će imati olakšice, s tim što će se njihove kamate vratiti na onaj iznos koji je važio na dan kada je ugovor potpisan. Popust na rate će i njima, takođe, trajati do decembra 2024. godine. 

Generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja NBS Darko Stamenković izjavio je da je NBS Odlukom o privremenim merama za banke još jednom pokazala kako odgovorno i blagovremeno pristupa rešavanju problema.

- Dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, a počevši od naredne oktobarske rate - objasnio je Stamenković.

On je, uzimajući primer kredita koji je uzet krajem 2021. godine u vrednosti od 100.000 evra, kazao da će prosečna rata za tu vrstu kredita biti umanjena oko 160 evra u odnosu na trenutnu ratu.

U slučaju da dođe do pada euribora Stamenković naglašava da će banke morati da se usklade sa padom.

- Želim posebno da naglasim da je kamatna stopa ograničena samo u slučaju njenog daljeg rasta, dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti obavezne da izvrše usklađivanje rata kredita. Takođe želim da naglasim da banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene ove odluke - rekao je Stamenković.

Zaštitićemo stanovništvo

Na odluku Centralne banke osvrnuo se juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će se tražiti i novi instrumenti, kao što su oni koje je uvela NBS za ograničavanje kamata za stambene kredite.

- U nekim zemljama, na primer, u Italiji, bankama uzimaju više od profita. Mi to nismo želeli kako ne bismo slali loš signal investitorima, ali ćemo se truditi da zaštitimo stanovništvo i borićemo se da nastavimo da spuštamo cene. A oni koji ne razumeju šta je tržište i kako kapitalizam funkcioniše, koji bi da glume modernost, a u stvari bi da nas vrate u doba samoupravljanja u kojem niko ne bi imao ništa, bolje da se ne mešaju u taj posao - rekao je Vučić.

I premijerka Srbije Ana Brnabić posebno je pozdravila Odluku Narodne banke Srbije o ograničenju kamatne stope kod stambenih kredita.

- Velika zahvalnost NBS za donetu meru. Mislim da je to veoma dobro za sve građane i da će uticati na bolju kupovnu moć. Mi idemo ka tome da se inflacija u potpunosti stavi pod kontrolu - rekla je Brnabićeva.

U Srbiji se otplaćuje 158.000 stambenih kredita, a smanjenje kamate obuhvatiće oko 100.000, kažu u Centralnoj banci.

Primeri kredita

Primer 1:

kredit: 50.000 evra
kamata: 6,91
period otplate: 20 godina
nova kamata: 4,08%
trenutna rata: 384 evra
rata sa smanjenjem kamate: 305 evra
smanjenje rate: 79 evra

Primer 2: 

kredit: 80.000 evra 
kamata 7%
period otplate: 20 godina
nova kamata: 4,08%
trenutna rata: 620 evra
rata sa smanjenjem kamate: 490
smanjenje rate: 130 evra

Primer 3:

kredit: 100.000 evra 
kamata 6,95%
period otplate: 25 godina
nova kamata: 4,08%
trenutna rata: 694 evra
rata sa smanjenjem kamate: 532 evra
smanjenje rate: 162 evra

Primer 4:

kredit: 150.000 evra
kamata: 7,25%
period otplate: 30 godina
nova kamata: 4,08
trenutna rata: 1.023 evra
rata sa smanjenjem kamate: 723 evra
smanjenje rate: 300 evra




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evo koliko će vam biti manja rata kredita! Detaljna računica nakon odluke NBS
Društvo

Evo koliko će vam biti manja rata kredita! Detaljna računica nakon odluke NBS

Narodna banka Srbije ograničila je kamate na stambene kredite građanima koji su zaduženi u evrima sa promenljivom kamatnom stopom. Uslov je da je reč o prvom stambenom kreditu koji ne prelazi 200.000 evra. Ovom odlukom privremeno je ograničena kamatna stopa na 4,08 odsto u periodu od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate, objavila je NBS.

12.09.2023

06:50

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija