• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

12.09.2023

06:50

Evo koliko će vam biti manja rata kredita! Detaljna računica nakon odluke NBS

Tanjug

Društvo

Evo koliko će vam biti manja rata kredita! Detaljna računica nakon odluke NBS

Podeli vest

Narodna banka Srbije ograničila je kamate na stambene kredite građanima koji su zaduženi u evrima sa promenljivom kamatnom stopom. Uslov je da je reč o prvom stambenom kreditu koji ne prelazi 200.000 evra. Ovom odlukom privremeno je ograničena kamatna stopa na 4,08 odsto u periodu od narednih 15 meseci, a počevši od oktobarske rate, objavila je NBS.

Ono što je takođe dobra vest za zadužene kod banaka je da će im ova odluka sniziti postojeće rate i to od 10 pa čak do 25 odsto. Ova odluka važi za one građane kojima su krediti odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine. 

Umanjena rata

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do dana kada ova odluka NBS stupa na snagu, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate. To znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita.

- Posebno naglašavamo da je kamatna stopa ograničena samo u smislu njenog daljeg rasta, dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da je smanje - navodi NBS u saopštenju.

Dodatno, Narodna banka Srbije je ovom odlukom omogućila da svi korisnici stambenih kredita, uključujući i korisnike sa fiksnom kamatnom stopom, mogu prevremeno da otplate kredit bez obaveze da plaćaju naknadu za prevremenu otplatu.

- Ovim privremenim merama Narodna banka Srbije još jednom odgovorno i blagovremeno obezbeđuje očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i štiti građane u neizvesnim okolnostima promenljivih kamatnih stopa. Narodna banka Srbije istovremeno očekuje da će banke pokazati dodatnu spremnost da svoje poslovanje prilagode okolnostima tako da ne ugroze poverenje postojećih i budućih klijenata, čime će sebi obezbediti održivo poslovanje i budući rast - navode u centralnoj banci.

Pravi potez 

Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović za Informer navodi da nema bolje vesti za građane koji otplaćuju stambene kredite. Kako ističe, ovo udruženje je nedavno napravilo istraživanje i uporedilo stanje sa kamatnim stopama na stambene kredite u Srbiji i regionu.

- Napokon dobar potez NBS! Hrvatska je ovu kamatnu stopu ograničila prošle godine, a ostale zemlje u okruženju imaju fiksne stope od četiri do četiri i po odsto na stambene kredite. Kod nas su one bile sedam odsto, što je zaista bilo suludo. Mi smo pozvali NBS da reaguje i ovaj potez je zaista za pohvalu. Praktično, ovo znači da dužnik koji je uzeo stambeni kredit od 80.000 evra sa 20 godina otplate ratu koju je plaćao 620 evra, sada će je plaćati 490. Znači, 130 evra manje! Ovo zaista mnogo znači - kaže Gavrilović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija