• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

13.09.2023

07:57

Stiže "islandski ciklon"! Uz "Danijela" dva ciklona zajedno utiču na vreme u Srbiji

Informer

Društvo

Stiže "islandski ciklon"! Uz "Danijela" dva ciklona zajedno utiču na vreme u Srbiji

Podeli vest

U Srbiji su trenutno letnje temperature i do kraja septembra će uz kraće promene i nestabilnosti u atmosferi biti uglavnom lepo vreme, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića, sledeće sedmice se očekuje razvoj islandskog ciklona.

Ciklon čiji je centar najizraženiji na meteorološkim kartama na 500 milibara, i on se nalazi oko Islanda, nekada je više prema Grenlandu, nekada zapadno od Islanda.

Dva ciklona zajedno utiču na vreme u Srbiji

- U pitanju je polupostojan sistem pritiska koji može dugo da stoji na tom mestu i da utiče na vreme skoro u celoj Evropi. Da bi sagledali bolje uticaj tog ciklona moramo da znamo šta se dešava sa ostalim situacijama, najpre sa azurskim anticiklonom. To je oblast visokog vazdušnog pritiska i u zavisnosti od sprege azurskog i islandskog, njihov zajednički uticaj odrediće vreme na području Evrope - kaže Ristić.

Prema njegovim rečima Srbija se trenutno još uvek nalazi pod uticajem afričkog anticiklona koji još od druge polovine avgusta utiče na razvoj vremena u našoj zemlji. On će sa razvojem islandskog ciklona polako da slabi.

- Kako za sada stoje stvari, islandski ciklon će doneti i oblake Evropi, ali i kod nas ćemo povremeno imati naoblačenja sa kišom. To neće biti preterano i neće biti puno kiše kod nas. Temperature će i dalje biti letnje, kretaće se od 25 do 29 stepeni Celzijusa skoro do kraja septembra, ako ostanu ovakve prognoze - kaže Ivan Ristić.

Slabi "Danijel", turisti u Egiptu bezbedni

Ciklon "Danijel", koji je poharao Grčku i Libiju, dosta je oslabio i sve više slabi, i pomera se polako prema Crvenom moru. Ne bi trebalo da izazove nevolje narednih dana, tako da su turisti u Egiptu bezbedni.

- Još danas ima uslova za pljuskove i kišu, ali to ne može da se poredi sa onim što je bilo u Grčkoj i Libiji. Sada imamo još samo ostatke tog ciklona i on se polako premešta na istok i jugoistok. Slabi sve više, tako da uskoro neće davati ni kišu - kaže meteorolog Ivan Risti

Takođe, isti ciklon uticaće i na vremenske prilike u oktobru 2023. godine.

- Prema sadašnjim prognozama Evropskog centra i drugih meteoroloških modela, uticaj islandskog ciklona će se nastaviti i tokom oktobra. Sadašnji model Evropskog centra pokazuje da će i početak, skoro cela prva polovina oktobra, biti baš topla, pogotovo u našem regionu i neće biti previše padavina. Zato, prema sadašnjim prognozama očekujemo nastavak leta ECMWF modela - kaže Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija