• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2023

14:52

Evo koliko neradnih dana nas očekuje do kraja godine! Pogledajte detaljan spisak!

Pexels/Pngwing

Društvo

Evo koliko neradnih dana nas očekuje do kraja godine! Pogledajte detaljan spisak!

Podeli vest

Neradni dani dođu kao prava nagrada, naročito ako ih spojite sa vikendom i uspete da sebi priuštite mini odmor.

Građani Srbije svoje državne praznike proslavljaju neradno, međutim postoje i praznici koji se praznuju radno. 

Nakon letnjih odmora, prvi neradni državni praznik sleduje pripadnicima jevrejske zajednice i to već za nekoliko dana, tačnije 25. septembra. Nakon toga slavimo Dan primirja u Drugom svetskom ratu 11. novembra, a sledeći neradni praznik je prvi dan Božića za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih zajednica i to pred samu Novu godinu, tačnije 25. decembra.

Neradni dani do kraja 2023. godine  
Datum Praznik Dan Tip praznika
25. septembar Jom Kipur Ponedeljak Neradni
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu Subota Radni
11. novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu Subota Neradni
25. decembar  Prvi dan Božića Ponedeljak Neradni dan za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica

 

Jedini državni praznik koji se praznuje radno do kraja 2023. godine je Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Takođe, svi građani koji slave porodičnu slavu imaju po zakonu i taj dan slobodan.

Foto: pikwizard

 

Neradni dani u Srbiji: Pregled Državnih Praznika

Neradni dani u Srbiji obuhvataju državne praznike i verske događaje. Među državnim praznicima su Nova godina (1. januar), Dan državnosti (15. i 16. februar), Praznik rada (1. i 2. maj) i Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar).

Verski praznici prate pravoslavni kalendar i variraju svake godine. Božić (7. januar) i Uskrs (menja se svake godine) su najznačajniji pravoslavni praznici. Praznici za vernike islamske veroispovesti, kao što su Ramazanski Bajram i Kurban-Bajram, takođe variraju prema islamskom kalendaru.

Ovi neradni dani su prilika za odmor, proslavu i religiozne obrede. Mnogi koriste ove dane da se opuste, putuju ili provedu vreme sa porodicom i prijateljima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija