• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2023

13:22

Srbi u strahu od ribe "dragane"! Na Tasosu primećena otrovna neman, ovako ulazite u more

Reuters/printscreen

Društvo

Srbi u strahu od ribe "dragane"! Na Tasosu primećena otrovna neman, ovako ulazite u more

Podeli vest

Otrovnu ribu "dregon fiš" (dragon fish), na crnogorskom primorju poznatiju i kao riba dragana, pronašli su Srbi u Grčkoj.

Kako je jedan Srbin upozorio na društvenim mrežama u grupi Grčka info, ova otrovna riba viđena je na popularnom letovališu, ostrvu Tasos.

"Dva komada! Dragon fish kod Notos plaže na Tasosu. Čuvajte se i nemojte bosi", stoji u njegovoj objavi.

Posebno je istakao rizik od gaženja na leđna peraja ove ribe, prilikom čega ona ispušta otrov, koji na telo deluje kao neurotoksin. Njen ubod dovodi do jakih bolova, otoka, a mogu se javiti glavobolje, mučnine, bolovi u predelu srca i osećaj gušenja, odnosno teško disanje.

Foto: Grčka info printscreen

 

 

U komentarima na objavu, javili su se mnogi sprski turisti, opisujući otoke, bolove i terapiju nakon bliskog susreta sa "nemani".

"Pre par godina nagazio na nju u Olimpik biču, mnogo loše iskustvo, veoma snažan otrov koji dovodi i do nesvesti. Hitno kod lekara koji daje injekciju u mesto uboda, tj. u stopalo."

"Mi smo ih viđali na Tasosu plaža Salonikos baš dosta je bilo...".

"Prošle godine sam i ja nagazila na jednu u Paraliji. Bol je nepodnošljiv! Sada već ne ulazimo u vodu bez patike".

"Već peti dan me boli noga kako sam nagazila na dragon ribu. Bol je bio užasan a i sad je..."

"Treba se čuvati, to je riba pauk u Hrvatskoj, dragana je zovu u Crnoj Gori. Moj sin sa 15 godina je na Jadranu imao loše iskustvo. Ubola ga dok ju je skidao sa udice, nije znao da je to ta riba... Otok strašan, bol nepodnošljiv, odmah smo morali u hitnu u Makarsku, ali ne ponovilo se nikom. Nikad taj strah neću zaboraviti. Čitala sam da su ribari od nesnosnog bola znali sami sebi prste odsecati, bili su daleko od obale, jer je bol neizdrživ."

Ova riba poznata je i kao "morski pauk", dragonfish ili stručno Trachinus draco. Ovog leta, početkom avgusta zapažena je u Boki Kotorskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija