• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

27.09.2023

09:21

Ovo je selo sa 1.300 stanovnika i čak 8 pečenjara: Đacima za užinu prasetina

Toppress

Društvo

Ovo je selo sa 1.300 stanovnika i čak 8 pečenjara: Đacima za užinu prasetina

Podeli vest

Selo sa 1.300 stanovnika i osam pečenjara. Bilo ih je i više u Stopanji - na magistralnom putu između Trstenika i Kruševca.

Meštani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.

I Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke - rade 24 sata. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine.

Navijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.

- Ja mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo - kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare.

Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade.

- Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo - dodaje Gašić.

Foto: R.B.

 

 

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i "Pečenijadu" u čast kafane i vrućeg pečenja.

Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.

- Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično - objašnjava Jelena Stojković, autorka knjige "Stopanjske kafane i njihove priče".

Opstala jedna ribarnica

Neobično je i da je u selu pečenjara uspela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da meštani Stopanje ipak više vole pečenje.

- Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana - naglašava Smiljković.

U selu na Moravi možda i ribarnica dočeka bolje dane, jer pečenjare brinu svoje brige – Moravski koridor ih zaobilazi i preti da odveze i goste. Nadaju se da ipak neće doživeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija