• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.10.2023

22:38

"Ženska vijagra" popularna među Srpkinjama! Uzimaju iz radoznalosti, a onda počinju problemi

Shutterstock

Društvo

"Ženska vijagra" popularna među Srpkinjama! Uzimaju iz radoznalosti, a onda počinju problemi

Podeli vest

Lekari upozoravaju da upotreba može dovesti do ozbiljnih problema.

Lekovi za potenciju dosad su najčešće vezivani za muškarce, ali u poslednje vreme žene sve češće koriste sline medikamente. Reklame na društvenim mrežama, internet-stranicama i raznim portalima za žensku vijagru mogu se videti gotovo svakodnevno, a većina pripadnica nežnijeg pola ne krije da s vremena na vreme konzumira ove lekove.

SAVETUJE SE OPREZ

- Lek pomaže u povećanju seksualne želje i osetljivosti na seksualnu stimulaciju kod žena. Posebno deluje tako što otpušta glatke mišiće i dovodi do širenja krvnih sudova, poboljšavajući tako cirkulaciju krvi u vulvi, klitorisu i vagini. Stimulišući klitoris, lek takođe pomaže da se poveća lučenje Bartholinovih vaginalnih žlezda - navodi se u jednoj od reklama.

Beograđanka K. K. otkriva da je ovaj lek za žene probala prvi put još pre nekoliko godina.

- Živela sam dugo u inostranstvu, a pre četiri godine sam od drugarice čula za taj proizvod i uzela ga iz čiste radoznalosti. Danas vidim da je ova vrsta lekova sve popularnija među ženama i u Srbiji. Kupuje se većinom onlajn, a u apotekama ih nisam videla. Moj lekar me je savetovao da budem obazriva s konzumacijom - ispričala je sagovornica za Republiku.

Kako se navodi, ovaj lek je namenjen svim ženama, ali se posebno preporučuje onima koje su u periodu menopauze.

- Ovaj preparat je koristan kod odraslih žena, čak i kod onih u menopauzi pre 50. godine - navodi se u opisu leka.

Struka ipak smatra da je reč o zabludi, te da je posredi pokušaj nekih farmaceutskih kuća da ovaj lek popularizuje među ženama u istoj koliko je rasprostranjen među muškarcima.

Ginekolog dr Vanja Milošević ističe da je lek relativno nov, te da o njemu ne može mnogo da kaže. Međutim, ona naglašava da je jedno sigurno, a to je da ne može delovati na žene, kao vijagra na muškarce.

- Rekao bih da je to pokušaj nekih farmaceutskih kuća da se kod žena podigne libido. Prvenstveno je namenjeno ženama u menopauzi. Ipak, tu situacija nije kao s muškarcima jer su centri za te stvari kod žena u kori mozga. Ti lekovi, koji su relativno novi, imaju i određene nuspojave, kao što su crvenilo, alergijske reakcije, mučnina, dijareja. Takođe se ne sme uzimati više od jednog leka dnevno jer sa svim što utiče na hormone treba biti veoma obazriv - napominje dr Milošević.

Istraživanje u Americi: Oba preparata ne pomažu

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je 2015. prva dva preparata za lečenje male seksualne želje kod žena u premenopauzi. Pokazalo se da prvi pojačava seksualnu želju tek nakon što se uzima po jedna tableta tokom tri sedmice, ali i da mnogo korisnica nije primetilo poboljšanje.

Potom je odobren drugi lek, koji se 45 minuta pre odnosa ubrizgava u telo. Nažalost, neželjena posledica kod 40 odsto korisnica bila je mučnina, uz druge tegobe. Pritom su žene koje su primile ovu injekciju osetile jedva primetno poboljšanje u odnosu na one koje su uzimale placebo.

Američki lekari zato za povećanje seksualne želje savetuju prestanak pušenja i fizičku aktivnost. Oni upozoravaju da ponekad niska seksualna želja može biti nuspojava lekova ili posledica depresije i sličnih problema.

SLAB EFEKAT

On dodaje i da su ovi lekovi relativno novi, ali da zasad nisu dali neki rezultat.

- Dosadašnja ispitivanja su pokazala da je zaista mali broj žena istakao da je dobio to što je očekivao nakon upotrebe leka. Mogao bih na prste jedne ruke da izbrojim one koje su bile zadovoljne - kazao je dr Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija