• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2023

12:47

Srbija voz: U proteklih godinu dana kroz "Beograd centar" prošlo dva miliona putnika

Informer

Društvo

Srbija voz: U proteklih godinu dana kroz "Beograd centar" prošlo dva miliona putnika

Podeli vest

Nakon skoro 50 godina od početka izgradnje glavne železničke stanice "Prokop" juče je svečano otvorena moderna stanična zgrada, a u proteklih godinu dana kroz Beograd centar prošlo dva miiona puntika, ne računajući one iz "BG voza". Ove godine očekuje se mnogo veći broj putnika, sedam milona, a za četiri godine planira se 20 miliona putnika.

Izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove "Srbija voza" Zoran Puzović istakao je da će sasvim sigurno mnogo veći broj putnika polaziti sa stanice Beograd centar.

- To će biti kruna jednog investicionog ciklusa, započetog modernizacijom srpske železnice još pre desetak godina - rekao je Puzović.

Puzović je dodao da je stanična zgrada velelepna i da pruža sve sadržaje koje pružaju moderne stanice u drugim evropskim gradovima.

- Svakako će biti jedna od najlepših u ovom delu Evrope. Recimo, pored onih klasičnih blagajni, gde će putnici moći da kupe karte, opremili smo stanicu i kartomatima, gde će putnici sami moći da kupe karte - rekao je on.

Foto: Informer

 

Prema njegovim rečima, novina je i jedan veoma vidan infopult, gde će putnici moći da dobiju sve informacije i da se za sve što ih interesuje obrate zaposlenima.

- Pored toga, putnici neće moći da uđu na peron koji se nalazi ispod stanične zgrade bez kupljene vozne karete, jer postoje barijere, gde će morati da izvalidiraju karte kako bi im se otvorio prolaz - ističe Puzović.

Podsetio je da je pomenuti investicioni ciklus u srpskim železnicama započet izgradnjom pruge Beograd - Novi Sad.

- Tu smo za godinu i po dana ostvarili izuzetne rezultate, kada smo prevezli preko pet miliona putnika, što znači da smo duplirali broj putnika u 2022. u odnosu na 2021. - rekao je Puzović i dodao:

- Sada se od Beograda do Novog Sada stiže za 35 minuta, pa se više ne isplati do tamo putovati autom. Ovo je zaista najkomformniji i najjeftiniji put do Begrada, što će dodatno dobiti na značaju završetkom pruge do Subotice do kraja sledeće godine.

Foto: Miloš Rafailović

 

Dodao je da se do polovine 2026. očekuje da će i Mađari završiti modernizaciju njihovog dela pruge, tako da će se od Beograda do Budimpešte stizati za oko tri sata i naglasio da nakon toga počinje moderniazcija južnog kraka od Beograda do Niša.

- I tu se pravi pruga kojom će vozovi moći da idu 200 kilometara na sat, pa ćemo od Subotice preko Beograda do Niša napraviti jednu kičmu, koja će povezivati Srbiju brzom prugom, a kasnije je i od Niša prema makedonskoj granici takođe u planu da se uradi jedna pruga - rekao je Puzović.

Nalgasio je da je "Srbija voz" u poslednjih 10 godina obnovila vozni park i to uz veliku pomoć Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i inifrastrukture.

- Nabavljeno je 69 voznih garnitura i gotovo je vozni park u potpunosti nov, a kolege iz Infrastruktura popravljaju pruge, pa je sada železnica prepoznata kao značajan vid prevoza. Do Prijepolja se sada stiže sa 4,5 sata, a do Užica za tri sata. Odnedavno su do Prijepolja uvedene duple garniture da bi se putnicima omogućilo komforminije putovanje, a to je zato što uvek pratimo potrebe putnika - poručio je Puzović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15