• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.10.2023

13:39

Svetska banka odobrila zajam: 75 miliona dolara za unapređenje zdravstva u Srbiji!

Shutterstock/Pixabay

Društvo

Svetska banka odobrila zajam: 75 miliona dolara za unapređenje zdravstva u Srbiji!

Podeli vest

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam od 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti, čiji je cilj da se poboljša zdravstveno stanje građana, s tim da se zna da su kardiovaskularne bolesti i zloćudni tumori odgovorni za preko tri četvrtine smrtnih slučajeva u Srbiji.

Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji kaže da pacijenti i dalje sami snose značajne troškove privatnih laboratorijskih ispitivanja, dijagnostičkih usluga i specijalističkih pregleda koji neretko nisu dostupni u javnom sektoru bez čekanja,

- Cilj ovog projekta je da unapredi zdravstvene ishode za mnoge građane Srbije, i to kroz bolju prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti - kaže Pontar.

On je napomenuo da će se u okviru projekta sprovoditi aktivnosti, kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i u bolnicama, ali će se njime obuhvatiti i manje dostupna područja.

- Jedan od ciljeva projekta je podizanje stručnosti i odgovornosti pružalaca zdravstvenih usluga. Za građane, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti poboljšaće se kroz povećan obim skrininga radi ranog otkrivanja raka debelog creva i testiranje uzoraka krvi u cilju rutinske kontrole dijabetesa i visokog pritiska - napominje Pontar.

Pored toga, rad na unapređenju kvaliteta hemoterapije pružiće obolelima od karcinoma pristup standardu zdravstvene nege i terapijama koje mogu da im poboljšaju kvalitet života, dodaje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija