• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.10.2023

13:48

Superćelijska oluja blizu Srbije! RHMZ izdao hitno upozorenje: Evo kada tačno počinju pljuskovi sa grmljavinom!

Printscreen/weather.com

Društvo

Superćelijska oluja blizu Srbije! RHMZ izdao hitno upozorenje: Evo kada tačno počinju pljuskovi sa grmljavinom!

Podeli vest

Oblačnost koja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslovlјava kišu i lokalne plјuskove sa grmlјavinom premešta se ka našem području, u jugozapadnoj visinskoj struji. Padavine se posle 14 h prvo očekuju u Bačkoj i Sremu, zatim i u ostalim delovima Vojvodine, kao i u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

Balkansko poluostrvo i naš region danas se nalaze pod uticajem veoma snažnog ciklona.Centar sekundarnog ciklona premešta se danas sa severnog Jadrana preko severozapada Balkana dalje na severositok preko centralne Evrope ka istoku. U sklopu ovog ciklona premešta se i hladni front.

Snažan oblačni sistem već tokom noći zahvatio je Sloveniju, Hrvatsku, BiH i oblast severnog Jadrana, uz obilnu kišu i jake grmljavinske oluje.

I danas se ovi predeli nalaze na udaru snažnih pljuskova sa grmljavinom, a ima i jačih nepogoda sa olujnim vetrom, gradom i veoma obilnim pljuskovima. Oluje se najintenzivnije u Sloveniji i na severu i na zapadu Hrvatske, ali ih ima i na severu Dalmacije, u oblasti Jadrana i širom Bosne.

Oko podneva u pograničnom delu Hrvatske, Mađarske i Slovenije formirala se superćelijska oluja i ona se sada jugozapadnim visinskim strujama premešta preko jugozapada i zapada Mađarske ka istoku, ali dobra vest je da postepeno slabi.

Foto: printscreen

 

Oluje su danas najinitenzivnije u blizini centra ciklona i hladnog fronta na severozapadu Balkana i u oblasti Panonske nizije i istočnih padina Alpa i to jer se ovo podurčje nalazi na pograničnom delu susreta veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana i osetno svežije iz oblasti Alpa u čijim višim predelima veje sneg.

I u nastavku poslepodneva širom Bosne, Hrvatske, Slovenije i Mađarske očekuju se obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz opasnost od nepogoda.

Očekuje se da ukupno padne od 20 do 60 litara kiše po kvadratnom metru, u oblasti Jadrana preko 100 litara, a na zapadu Slovenije i preko 250 litara, što bi dovelo do poplava i bujica.

Obilne padavine praćene su i veoma jakim, na udare i olujnim jugozapadnim vetrom, koji na Jadranu stvara višemetarske talase i plavi probalna područja. Snažno jugozapadno visinsko strujanje donosi i čestice pustinjskog pesla iz Sahare, pa pada prljava kiša.

Foto: Shutterstock

 

Srećom, u Srbiji nema opasnosti od oluja poput ovih u regionu, ali će i našu zemlju pred kraj dana i uveče zahvatiti pogoršanje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to prvo Vojvodinu.

Stabilizacija vremena u našem regionu očekuje se tokom večeri i noći.

Nažalost, već od četvrtka, a naričito tokom petka i vikenda Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i oblast Jadrana biće pod uticajem nove serije snažnih ciklona, uz ekstremno obilne pljuskove i olujne vetrove.

Kako je zemljište već natopljeno vodom od prethodnih padavina, nove padavine samo će pogoršati situaciju i dovesti do opasnosti od bujica i poplava, ali i do izlivanja reka.

RHMZ najavio nevreme i pretežno oblačno, toplo i vetrovito. Duvaće umeren i jak, južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata i na planinama povremeno dostizati udare olujne jačine.

Foto: Printskreen

 

Oblačnost koja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslovlјava kišu i lokalne plјuskove sa grmlјavinom premešta se ka našem području, u jugozapadnoj visinskoj struji. Padavine se posle 14 h prvo očekuju u Bačkoj i Sremu, zatim i u ostalim delovima Vojvodine, kao i u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

Uveče će se padavinska zona proširiti i na ostale krajeve naše zemlјe, vetar će oslabiti i biti u skretnju na severozapadni, a temperatura će biti u manjem padu", navodi se u najavi RHMZ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija