• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

03.11.2023

13:19

Oni kojima treba presađivanje koštane srži više neće morati u inostranstvo: Ova intervencija će uskoro biti dostupna i u Srbiji

informer.rs

Društvo

Oni kojima treba presađivanje koštane srži više neće morati u inostranstvo: Ova intervencija će uskoro biti dostupna i u Srbiji

Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Gujičić otvorila je III Nacionalni Onkološki Forum pod sloganom „Požuri, molim te“.

Ona je istakla važnost primarne zdravstvene zaštite i najavila nove lekove za onkološke pacijente. Takođe, ministarka je otkrila da će od sledeće godine pacijenti kojima je potrebno presađivanje koštane srži, tu intervenciju moći da dobiju u Srbiji.

- Pacijenti kojima je potrebno presađivanje koštane srži više neće morati da idu u inostranstvo. Takođe, za lečenje onkoloških pacijenata od februara ove godine stiže sedam novih lekova za akutnu leukemiju, karcinom dojke, kolorektalni karcinom, karcinom jajnika, pluća i štitaste žlezde. Takođe, imamo još osam lekova koji bi trebalo da se nađu na pozitivnu listi, za akutnu leukemiju, karcinom dojke i pankreasa, hroničnu limfocitnu lekemiju, melanom, za nemikrocelularni karcinom pluća nemetastatski karcinom prostate...

Ministarka Grujičić je istakla da moramo tako organizovati primarnu zdravstvenu zaštitu da ona svakome bude dostupma.

- Lekari iz primarne zdravstvene zaštite imaju sada pravo da upišu subspecijalizaciju kako bi se na taj način će se smanjiti potrebe za specijalistima u domovima zdravlja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija