• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K1

13.11.2023

15:43

Novi lek za gojaznost koji ide na receptm, uskoro i kod nas? Čeka se zeleno svetlo Evropske agencije

printscreen

Društvo

Novi lek za gojaznost koji ide na receptm, uskoro i kod nas? Čeka se zeleno svetlo Evropske agencije

Podeli vest

Nova verzija leka za dijabetes "Munhara" može da se prodaje i kao lek za mršavljenje, saopštilo je američko zdravstveno regulatorno telo.

 

Na koji način nova verzija leka sme da se koristi i da li može da izazove neželjene efekte kod osoba koje nemaju dijabetes, objasnio je farmakolog, dr Radan Stojanović.

- Ozempik je popularnost stekao, zbog zloupotrebe odnosno korišćenja za lečenje gojaznosti, iako postoji ista supstanca u nešto većoj dozi koja je registrovana za lečenje gojaznosti. "Munhara" je sada najsjajnija zvezda. U kliničkim ispitivanjima, pokazan je najveći gubitak telesne mase, ali je pitanje kako da li će u realnom životu dovoditi do istih tih efekata.

Čeka se zeleno svetlo Evropske agencije za lekove za primenu kod nas

- Taj lek, kao i drugi lekovi za lečenje gojaznosti, prošao je neki utabani put od ispitivanja do odobrenja. Većina novijih lekova je registrovano za lečenje dijabetesa tip 2, a onda su klinička ispitivanja pokazala da se mogu koristiti i za lečenje gojaznosti, iako nemate dijabetes. Iz kliničkih ispitivanja proizilaze dokazi da je ovaj lek koristan kod pacijenata. Ključne su bile dve faze 3, koje su prethode dobile dozvole za stavljanje leka na tržište. Prva faza 3 je bila kod pacijenata koji su bili gojazni i imali su dijabetes, a drugo kliničko ispitivanje je bilo kod osoba koje nisu imale dijabetes. U to drugo kliničko ispitivanje bilo je uključeno oko dve hiljade pacijenata, koji su bili podeljeni u četiri grupe. Jedna grupa je primila lek u dozi od 5mg, druga 10 mg, treća 15mg, a četvrta grupa je primila placebo, farmakološki indiferentnu supstancu. Praćeni su 72 nedelje i nakon tog ispitivanja, pacijenti su opet mereni, urađeno je sve što treba po drugim parametrima i došlo se do toga da je u ovoj grupi koja je primila 10 ili 15 mg leka, oko 70 posto njih izgubilo 15% i više telesne mase u odnosu na početak, za razliku od grupe koja je primila placebo, gde je samo 2,7 posto pacijenata izgubilo 15% telesne mase. Zbog toga je sada ovaj lek u žiži - kaže dr Stojanović i dodaje da u našoj zemlji ovaj lek nije registrovan:

- U našoj zemlji lek nije registrovan. Trenutno je dobio FDA dozvolu za primenu u Americi i Velikoj Britaniji, pitanje je dana kada će i Evropska agencija za lekove dati zeleno svetlo za primenu, tako da u nekoj doglednoj budućnosti, ako proizvođač bude imao interesa, naći će se i u našoj zemlji - dodaje.

Foto: printscreen rts/pixabay

 

Kako deluje lek "Munhara"?

- Njegov mehanizam deluje tako što potencira sekreciju insulina, smanjuje osećaj gladi i usporava pražnjenje želuca, pa pacijenti imaju duži osećaj sitosti i samim tim manje uzimaju hranu.

Dr Stojanović ističe da se lekovi dobijaju od doktora i da nikako pacijenti ne treba da idu putem poručivanjem preko interneta

- Lekovi se dobijaju od doktora koji vas pregleda i onda propiše odgovarajući lek. U našoj zemlji lekove protiv gojaznosti mogu da prepišu lek doktori različite specijalnosti od endokrinologa, internista, kliničkih farmakologa do psihijatra. Kod nas postoje dva registrovana leka, to su "liraglutid", lek koji se daje u obliku potkožne injekcije svaki dan i drugi lek je, kombinacija dve aktivne supstance " naltrekson i bupropion", to su tablete koje se piju. Prva apsurdnost poručivanja putem interneta je u tome što imate dve opcije, i kao da znate koju ćete da izaberete? Konačan izbor mora da da lekar i da zavede u vaš zdravstveni karton, posebno ukoliko imate neka oboljenja . Ljudi koji imaju hipertenziju ili preddijabetes za njih je uglavnom liraglutid, a da je „naltrekson i bupropion“ je za ljude koji su depresivni i imaju žudnju za hranom, pušače, ali to su samo opšte smernice – dodaje doktor.

Koliko dugo se pije lek protiv gojaznosti?

- Od lekova očekujemo da smanje telesnu masu i da ne dođe do jo jo efekta. Druga stvar je da utiče na kardio metaboličke parametre, da smanjuje ukupnu vrednost holesterola, vrednost LD holesterola, triglicerida, da kroz vrednost glikoliziranog hemoglobina vidimo kako utiče na rešavanje glikemije i da konačno svi ti efekti koje ti lekovi prave, dovedu do nečega dobrog, a to je da se smanje pre svega ti neželjeni kardiovaskularni događaji, koji su uglavnom posledica gojaznosti, a to je iznenadna srčana smrt, akutni koronarni sindrom, akutni infarkt miokarda. Od lekova se sve više očekuje, ali to nisu magični lekovi, to nisu lekovi za po potrebi. Gojaznost je hronična bolest - naglašava dr Stojanović.

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su osnovne komponente zdravog načina života i prvi koraci u kontroli gojaznosti, međutim, kod određenog broja pacijenata ove mere ne dovode do dovoljnog smanjenja telesne mase.

Foto: youtube

 

 

- Zdrav ishrana i fizičke aktivnost je prva mera koja se sprovodi u svim fazama gojaznosti, ali kod velikog broja pacijenata ne dovodi do relevantnog smanjenja telesne mase, zato kod tih pacijenata moramo primeniti i farmakoterapiju. Sa druge strane, svi ti lekovi za gojaznost moraju da se stave na pravo mesto i da nas klinička ispitivanja i ti rezultati dovedu na sigurnu granu, kako za propisivače leka, tako i za pacijenta. Kada se pojavi lek na tržištu, tu se ne zaustavlja praćenje leka. Neki lekovi su izgubili dozvole posle nekoliko godina primene na tržištu zbog neželjenih dejstava.

Neželjena dejstva leka novog leka

- Tokom ispitivanja, pokazalo se da su to: mučnina, gađenje, dijareja, ali vremenom, tokom uzimanja leka ti neželjeni efekti su postajali sve manji i lakši za pacijente. Postoje i pacijenti koji nisu mogli da tolerišu te efekte, pa su odustali od leka. Tek po dolasku leka na tržište videćemo njegovu pravu vrednost u nekim godinama koje dolaze – rekao je dr Radan Stojanović.

Kriterijumi propisivanja leka za gojaznost

- Ko ima indeks telesne mase 30 i veći, ta osoba se smatra gojazna, to je prva indikacija za lekove, a druga je kada osoba ima indeks 27 i veći, a pacijent uz to ima još hipertenziju i poremećaj lipida i druge kardio vaskularne bolesti. Indeks telesne mase nije pravi marker za indentifikaciju rizika povezanim sa gojaznošću. Ima mnogo parametara o kojima treba voditi računa, a sve osobe koje žele da smršaju, a pre svega zbog zdravlja, treba da se obrate svom lekaru i da zaborave na društvene mreže – zaključio je dr Radan Stojanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija