• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dnevnik

14.11.2023

09:24

Porodica iz Čeneja su majstori svog zanata: O njihovoj salati, luku i spanaću nadaleko se priča

Shutterstock

Društvo

Porodica iz Čeneja su majstori svog zanata: O njihovoj salati, luku i spanaću nadaleko se priča

Podeli vest

Glavica salate, veza mladog luka i rotkvica, kilogram paprike, spanaća...iz organske proizvodnje približne su po cenama ovog povrća dobijenog na konvencionalni način.

Nekada je organsko povrće bilo dvostruko skuplje, ali sada kada se napravi kalkulacija koštanja povrća u maloprodaji, između dve proizvodnje nema velike razlike.

- Кilogram paprike proizvedene organskim putem bez hemije je uvek 300 dinara, a paprika iz konvencionale proizvodnje može da bude i 150 dinara, ali i 250 dinara kilogram. I veza mladog crnog organskog luka od stotinu dinara približna je, a na nekim pijacama i marketima ista sa ovim povrćem iz bašte dospelog za ishranu primenom hemijskih zaštitnih sredstava. I organski grašak, kelj, boranija... takođe se po cenama ne razlikuju od povrća nastalog konvencionalom proizvodnjom -- kaže višegodišnja povrtarka organskih namirnica na otvorenom i zatvorenom prostoru Nada Letić sa Čeneja u blizini Novog Sada.

Nekada je organsko povrće bilo dvostruko skuplje, ali sada kada se napravi kalkulacija cena u maloprodaji, između dve proizvodnje nema velike razlike Uprkos tome, površine pod organskom hranom se sporo uvećavaju, premda od organske proizvodnje na dva hektara četvorčlana porodica može pristojno da živi. Oni su u poslu zvanično od 2011. godine, kada su za povrće dobila sertifikat.

- Porodica Letić se u setrifikaciju povrća upustila iz ličnih razloga, jer smo godinama radili po principima organske proizvodnje, pa smo 2011. godine odlučili da imamo sertifikat da bi naše povrće dobilo na vrednosti, a ne kupovalo na časnu reč - kaže Nada.

Foto: pexels.com

 

 

Nada Letić ističe da povrće prodaje u Organskoj ulici na Ribljoj pijaci u Novom Sadu i u marketima u Beogradu i da se dešava da nekada tržištu treba i više namirnice nego što ima da ponudi. Podvlači da Grad Novi Sad godinama ulaže u organsku proizvodnju tako što proizvođačima zdravih namirnica snosi troškove maltene celokupne proizvodnje.

- Možemo novac dobiti za troškova sertifikacije, analizu povrća i vodu.... folije za plastenike, plastenike, alat.... Tako da smo prezadovoljni načinom na koji grad Novi Sad brine o nama. Od ove godine i Ministarstvo poljoprivrede vodi više računa o nama. Po hektaru sada možemo da dobijemo subvencije u iznosu od 63.000 dinara, što je sasvim dovoljno novca za potrebe organske proizvodnje - priča Nada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija