• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

14.11.2023

09:42

Od bankrota do kompanije koja leti na 4 kontinenta: Evo kako je JAT postao Er Srbija i kompanija od ugleda

informer.rs

Društvo

Od bankrota do kompanije koja leti na 4 kontinenta: Evo kako je JAT postao Er Srbija i kompanija od ugleda

Podeli vest

Država Srbija je završila svu neophodnu papirologiju i preuzela preostali udeo u Er Srbiji od Etihad ervejz i na taj način postala stopostotni vlasnik srpskog avioprevoznika.

Ministar finansija Siniša Mali koji je objavio ovu vest je naveo da je Er Srbija najveća avio-kompanija u regionu i da je od kompanije koja je bila u bankrotu, napravljen lider koji sada leti na četiri kontinenta:

- U velikom broju zemalja postali smo primer na koji način, kroz jednu avio-kompaniju koja je uspešna, možete dalje da doprinesete ekonomskom razvoju vaše zemlje. Država će posvetiti punu pažnju daljem razvoju naše Er Srbije i to kroz nabavku velikih aviona i otvaranje novih destinacija.

Mali se zahvalio ljudima iz Etihad ervejza, koji su od 2013. bili partneri i suvlasnici Er Srbije, a iz nje izlaze zbog njihovih poslovnih odluka, a na državi je da dalje razvija svoju kompaniju.

Da podsetimo, Srpska nacionalna aviokompanija JAT Airways i emiratski Etihad potpisali su 1. avgusta 2013. godine Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je JAT promenio naziv u Air Serbia. Paraf na sporazum su u Beogradu tada stavili Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i direktor Etihada Džejms Hogan, u prisustvu ondašnjeg ministra finansija i privrede Srbije, Mlađana Dinkića.

Etihad je tada kupio 49 odsto JAT-a, koji je nakon 66 godina postojanja otišao u istoriju, a država je, sa 51 odsto udela, ipak, ostala većinskivlasnik nacionalnog avioprevoznika.

Za prvog generalnog direktora "Er Srbije" izabran je Dane Kondić, Australijanac srpskog porekla i ekonomista, koji je u decembru 2017. podneo ostavku, a zamenio ga je Dankan Nejsmi. On je na ovoj funkciji bi sve do decembra 2021. kada njegovo mesto zauzima Jirži Marek, koji je na čelu Er Srbije do danas.

Prvi koraci vraćanja "Er Srbije" u vlasništvo države Srbije počelo je 17. decembra 2020. kada je Skupština akcionara na zahtev te kompanije donela odluku, a na osnovu zaključka Vlade, da osnovni kapital i vlasnički udeo države bude povećan. Sprovedena dokapitalizacija bila je mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije kovid 19. Država Srbija tada je postala vlasnik 81,97 odsto Er Srbije, a Etihadu je udeo pao na 18,03 odsto.

Druga dokapitalizacija dogodila se 2022. kada je udeo "Etihada" u Er Srbiji pao tek na petinu ukupnih akcija. Republika Srbija je povećala svoj vlasnički udeo sa tadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

- Na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje i uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije, koje su već uveliko u toku, Er Srbija će moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu - navedeno je tada u saopštenju Er Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija