• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/biznis.rs

14.11.2023

11:32

Ističe rok da izmirite poslednju ratu poreza na imovinu: Evo kakvu sankciju ćete snositi već sutra ako ne platite

Shutterstock,Wikipedia

Društvo

Ističe rok da izmirite poslednju ratu poreza na imovinu: Evo kakvu sankciju ćete snositi već sutra ako ne platite

Podeli vest

Rok za plaćanje četvrte i poslednje rate poreza na imovinu za 2023. godinu ističe danas, 14. novembra, za sve poreske obveznike. Ukoliko pravna i fizička lica, kao i preduzetnici, ne izmire svoje obaveze, već od narednog dana počinje da se obračunava zatezna kamata.

Iz Poreske uprave (PU) navode da građani mogu jednim klikom da utvrde dugovanja za porez na imovinu, kao i da izvrše plaćanje putem Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija koji se nalazi na adresi lpa.gov.rs .

- Putem Portala lpa građanima je omogućen pregled utvrđenih obaveza, pregled stanja na računima obveznika i podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, dok je privrednim subjektima pružena mogućnost podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, prijave za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i pregled utvrđenih obaveza i pregled stanja na računima obveznika - kažu iz PU.

Na taj način svako može da ima uvid u dugovanje i da plati porez. Prijavom na Portal eUprava korisnici takođe imaju pristup i svom eSandučetu gde mogu videti i preuzeti rešenje o porezu na imovinu.

Većina građana Srbije u toku godine dobije rešenja o iznosima poreza na imovinu za tekuću godinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnine u njihovom vlasništvu nalaze, bilo u obliku pismenog izveštaja koje dostavljaju poštari, bilo u elektronskom obliku, preko usluge eSanduče.

Kakve su kazne

Treba imati u vidu da se porez na imovinu građana utvrđuje rešenjem lokalne poreske administracije, što je važno zbog toga što postoji poreski prekršaj koji podrazumeva kažnjavanje fizičkog lica koje ne izvrši uplatu poreza utvrđenog rešenjem Poreske uprave novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Međutim, pored kazne za poreski prekršaj građani treba da znaju da se u slučaju neplaćanja poreza može pokrenuti prinudna naplata i da se tada poreski dug uvećava jednokratno za pet odsto, a obračunava se i zatezna kamata na dospeli, a neplaćeni porez.

Obveznici su dužni da ovaj porez za tekuću godinu plaćaju akontaciono po isteku 45 dana od početka svakog kvartala.

Foto: Shuterstock

 

 

Ukupan godišnji iznos potrebno je podeliti na četiri jednaka dela i uplaćivati u predviđenim kvartalnim rokovima. Ako poreski obveznici ne dobiju na vreme rešenja za tekuću godinu, predstavnici Uprave za javne prihode im preporučuju da podele prošlogodišnju sumu na četiri dela, te jedan deo uplate u zakonski predviđenom roku, a kada im stigne aktuelno rešenje da uplate eventualnu razliku, jer će im u suprotnom biti uračunata kamata.

Umanjenje poreza na imovinu

Takođe, poreski obveznici imaju na raspolaganju dve mogućnosti za smanjenje poreza na imovinu fizičkih lica. Advokat Branislav Vještica kaže da se porez na imovinu može umanjiti amortizacijom ili takozvanim poreskim kreditom.

- Ako se radi o amortizaciji, ona se priznaje po stopi od jedan odsto godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40 odsto, dok se kod poreskog kredita određuje tačan iznos za koji će porez na imovinu biti umanjen. Obveznik može dobiti umanjenje poreza od 50 odsto gde je prijavljeno prebivalište - objašnjava Vještica.

Ukoliko ste nedavno kupili stan poreski obveznik postajete danom zaključenja ugovora o kupoprodaji.

Vlasnici nekretnina koji su vlasničko pravo stekli nasledstvom takođe su u obavezi da plate porez. Poreska obaveza nastaje danom pravnosnažnosti rešenja o nasleđivanju, ili danom zaključenja ugovora o poklonu, odnosno danom overe izjave kojom se imovina prenosi bez naknade ili prijemom poklona u slučaju da nije zaključen pisani akt o prenosu nepokretnosti uz poklon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija