• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.11.2023

11:16

Dečije gliste u vrtićima: Prepoznaju se po četiri simptoma! Mora da se leči cela porodica!

Dunav osiguranje

Društvo

Dečije gliste u vrtićima: Prepoznaju se po četiri simptoma! Mora da se leči cela porodica!

Podeli vest

Među decom koja borave u predškolskim ustanovama prisutne su dečije gliste, oboljenje enterobijaza, koje uzrokuje mali valjkasti crv - enterobius vermicularis, po kom je ova bolest i dobila ime. Samo u Beogradu od početka ove godine registrovano je 15 epidemija, od kojih u oktobru pet, a ovog meseca već tri.

Dr Saša Milićević, pedijatar kaže da je ova crevna infekcija srećom bezopasna i nikad nije bilo nekih težih slučajeva, i niko nije umro od tih parazita.

- To je zapravo jedan parazit koji se nalazi u ljudskom organizmu, koji živi u našem organizmu. Kod dece su to najčešće male gliste, a postoji i velika dečija glista, razlika između njih je samo u veličini - rekao je pedijatar.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Prema njegovim rečima, bolest se javlja uglavnom usled slabije higijene ruku, jer se jaja parazita prenose prljavim rukama

- Deca se naravno igraju u pesku koji nije više čist kao nekada, dodiruju različite stvari i na taj način unesu jaja parazita koja se razvijaju u našem organizmu. Kasnije ženka dolazi u taj perianalni deo gde polaže jaja i tu se pojave ti simptomi svraba - kaže doktor i ističe da deca zaista imaju najveću muku tokom noći, nekada teže spavaju imaju slabiji apetit, a može da ih i jako svrbi guza.

Pedijatar navodi da se infekcija prenosi veoma lako, preko kontaminiranih i prljavih igračaka, preko odeće, u toaletu.

- Ako jedno dete u porodici ima gliste, onda je najverovatnije da i ostali članovi porodice imaju gliste, to se dosta lako prenosi. Infekcija se vrlo lako leči, postoji lek koji se daje tri dana, nekada je potrebno to da se ponovi za 15 dana. Recimo i beli luk je dobar, a postoje različiti prirodni preparati koji su efikasni - navodi doktor i dodaje da postoje i klasični lekovi, manjoj decu daje se sirup, a za starijima i odraslima tablete.

Epidemija glista

Načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije, navodi da se u Beogradu ovo oboljenje uglavnom regustruje kod dece u predškolskim ustanovama.

Tokom ove godine zaključno samo sa prethodnom nedeljom, imali smo ukupno 15 registrovanih epidemija enterobijaze sa ukupno 108 inficirane dece dečijom glistom. Najveći broj epidemija je prijavljen u oktobru - 5, zatim u novembru tri, ali taj broj se menja stalno. Ona se registruje tokom cele godine. Ove godine je u 53 odsto svih epidemija bilo u oktobru i novembru. Ali, oni nije neki neuobičajen broj, jer podaci za 2022. godinu govore da je bilo 16 epidemija u predškolskim ustanovama a inficirano 161 dete, a najveći broj epidemija u decembru - 5, novembru - 3 a u martu - 4 - navodi dr Maris.

Dodaje da je 2021. godine bila samo jedna epidemija, 2020. nijedna, ali se to pripisujem pandemiji kovida 19, i tome što je manje išlo u kolektiv.

Ona kaže da je preporuka da se od enterobijaze leči kompletna porodica, upravo zbog asimptomatskih slučajeva da ne bi dolazilo do reinfekcije, i napominje da se mora voditi računa o higijeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija