• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pavle Ivković

18.11.2023

09:26

Zrenjaninac u šestoj deceniji postao model: Jedna fotografija je bila dovoljna, sad me i u svetu prepoznaju

Jovan Popović

Društvo

Zrenjaninac u šestoj deceniji postao model: Jedna fotografija je bila dovoljna, sad me i u svetu prepoznaju

Podeli vest

Jovan Popović (57) iz Zrenjanina, nije ni slutio da će u šestoj deceniji postati model, i to ne samo na domaćem terenu, već i u inostranstvu.

Danas, ovaj Zrenjaninac svakodnevno dobija ponude za snimanja, a kako kaže za Informer.rs nije ni slutio da će mu život doneti takvu slavu. 

Nije ni slutio da će ga jedna fotografija vinuti u zvezde i udaljiti od učionice gde je mladim ljudima prenosio svoje znanje. 

 - Po zanimanju sa Master prof. Informatike i tehnike, radio sam u školi a onda sam prešao samo na modeling. Sad živim i radim samo kao model i živim od toga - počinje Jovan za naš portal i dodaje:

- Sasvim slučajno sam ušao u svet modelinga. Kao i svi kačio sam svoje slike po društvenim mrežama, međutim jednom prilikom sam postavio svoju fotografiju koju  mi je uradio zrenjananinski fotograf Jovan Njegović i u kratkom vremenu mi se javila fotograf Ananda Stefanovski i ponudila saradnju. Posle objave njenih fotografija počele su ponude i pozivi fotografa sa svih strana.Tada sam imao 52. godine.

Nije imao iskustva, ali je jedan znak bio dovoljan, da postane svestan toga da je u ovom poslu dobar. 

 

Foto:  

Foto:  

- Imao sam nekih saznanja o modelingu i hteo sam da probam bio mi izazov. Imao sam ulogu turiste na tom snimanju. Lepo je prošlo, pratio sam uputstva fotografa i nije bilo greške.
To je u modelingu veoma važno da budete prirodni i da radite po zadatku. Onda se postavi pitanje, kako znaš da si bio dobar? Ne bi me zvali kasnije u više navrata da nisam ispunio njihova očekivanja.  Od fotografa sam dobio nove fotografije koje sam opet objavio na svoj Instagram profil - priča nam.

Sve je krenulo od jedne, reklo bi se, obične fotografije na mrežama. 

- Nisam razmišljao u tom pravcu, Objavom novih fotografija usleđuju novi pozivi od fotografa.
Počele su da se javljaju agencije, agenti, modne kuće - priseća se Jovan svojih početaka. 

Jedna fotografija je pokrenula lavinu, a potom i mala filmska uloga.

- Prvi film koji sam radio na kastingu me je odabrao Darko Bajić reditelj. Film je "U ime naroda". sa poznatim glumcima na setu , Bandović, Laušević, Benčina...4-5 dana sam proveo na snimanju i imao malu ulogu i bio zapažen - ističe Jovan, i otkriva na koji angažman je najviše ponosan. 

- Film američko - engleske koprodukcije "Chrismas ball" imao sam ulogu agenta nekretnina i ulogu jedan na jedan sa glumcem Nik Henrixom.

"Dobro čini dobru se nadaj"

- U životu sam radio različite sa manje ili više uspeha ali svakom poslu sam prilazio krajnje profesionalno. Tako i kao model dajem sve od sebe da svaka fotografija ima emociju. Kao da i svaki video  zapis ostavi trag. Samo takav prilaz poslu dobije se krajnji proizvod koji svako želi tj.
bude tražen od klijenata. Tačno je su moje fotografije širom sveta kao i video zapisi. Šalju mi prijatelji obajave sa raznih strana sveta( bilbordi, časopisi, društvene mreže...) Majka mi je uvek govorila: "Dobro čini dobru se nadaj". Mislim da je ovo samo početak, i da će uspeh onaj pravi tek doći. Ako budem ovim tempom radio i davao sebe maksimalno da je dobar rezultat neizostavan - kaže nam Zrenjaninac.

Pored obaveza koje ovaj posao nosi, Jovan je uspeo da stekne i nekoliko prijatelja.

- U ovom poslu nema skrivenih momenata, pogledate fotografiju i ona vam kaže sve kao i video. Ili jesi za to ili nisi. Za ovaj period od kako se bavim modelingom veliki utisak na mene ostavila dobra atmosfera, pozitivna. Smeh , šala ali i profesionalizam. Da, imam nove prijatelje i stalno smo u kontaktu, menjamo informacije preko mreža a čujemo se. Sa nekima se baš često viđam na snimanjima, nekako nas povežu poslovi i nađemo zajedničke teme.

Podrška mu je najbitnija!
 

- Podrška su mi prijatelji,  članovi porodice. Naravno kao i u svakom poslu ništa bez podrške. 
Prvo su deca bila iznenađena da im se otac bavi modelingom, ubrzo su shvatili, volim da čujem njihovo mišljenje.

Za potrebe snimanja, nije mu bilo strano da ofarba kosu, ali jeste bilo kako da skine tu farbu...

- Neprijanih iskustva nisam imao. A anegdota, o da bilo ih je, ima ih u stvari na svakom snimanju.
 Za potrebe reklame su me farbali u crno. Kaže frizer to samo kad dođeš kući opereš vodom i sve se skine. Međuti uradim kako je rekao ali ništa. Hm.. pozovem ga, kaže budi uporan. Prao sam kosu ceo vikend. Ponovo ga pozovem jao pa to je neko kineski sprej, malo je jači. Dve nedelje sam se ispirao kosu! - priča kroz smeh.

Svetske kompanije, tražile su upravo njega, Jovan iz Zrenjanina.

- Ne vodim neku evidenciju. Sa preko 120 fotografa što u Srbiji što van zemlje. Veliki broj reklama sa poznatim brendovima. Velike kampanje za velike komapanije. Ovaj posao me je vodio na mesta na koje verujem da u životu ne bi bio. Radio sam svetski poznatim modelima i fotografima - priča nam. 

Kako kaže, planove ne pravi, sve se dešava spontano.

- Ne pravim planove. Uvek kad nešto planiram, ne bude baš tako. Pustim  da ide

Želite da budete model? Jovan ima poruku za vas!

- Kao i kad sam počeo, nisam tražio posao u modelingu, modeling je pronašao mene. Ovo je pravi dokaz da godine nisu prepreka, i  mislim da pravo vreme tek dolazi. Možda da sam mlađi bi rekao da mi se ostvario san, ali iz ovog ugla i ovih godina gledam na drugačiji način. Poruka je da je potržnja za osobama starije dobi, ali da me ne shvatite, nije samo da ste stariji model i da vas posao čeka odmah. velike su pripreme i odricanja da bi ste baš vi bili izabrani od fotografa ili reditelja. Godine jesu prednost ali nisu odlučujući faktror - zaključuje Jovan za Informer.,rs
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija