• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/K1

22.11.2023

10:21

Opasnost upoznavanja preko interneta: Ne znate ko je iza ekrana i šta radi!

Informer

Društvo

Opasnost upoznavanja preko interneta: Ne znate ko je iza ekrana i šta radi!

Podeli vest

Preko aplikacija za upoznavanje ne treba otkrivate previše o sebi, jer nikada ne znate ko je sa druge strane ekrana i za šta to može da iskoristi.

Predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti Dejan Milutinović istakao da treba biti veoma oprezan kada je upoznavanje preko interneta u pitanju.

Mi mislimo da iza ekrana nemamo nikakvu odgovornost i da je sve opušteno i sve bezbedno, jer mi vidimo na ekranu da tako piše. Evo na primer aplikacije za upoznavanje. Vi, recimo, pošaljete neku fotografiju koju niste baš voljni da podelite javno. Ona ostaje zauvek i može da se zloupotrebi. Ne možete da budete sigurni da neće dobiti neki epilog koji vam ne odgovara, da neće biti prodata negde. Podaci su sredstvo za trgovinu - rekao je Milutinović.

Foto: Pixabay

 

Čim se nađe neki naš lični podatak koji nekoj trećoj strani može da bude koristan za trgovinu na bilo koji način - to je potencijalna opasnost, kaže Milutinović.

U svrhu marketinga na primer. Znamo da kada nešto pretražujemo na Google, često nam odmah zatim iskoči ponuda sa sličnim sadržajem. Tako je i sa ličnim stvarima. Ne smete da dajete lične stvari i lične osobine, ono što vas identifikuje kao ličnost. Ono što nije za javnost, što ne biste mogli sad da stavite na bilbord da to svi znaju. Neke stvari ne smete baš tako lako da delite. Internet je samo sredstvo i ne smemo na njega svoditi čitavu našu životnu aktivnost - rekao je Milutinović i dodao:

- Ne treba da se upoznajete u kompletu preko interneta. Ugovorite kafu, a vidite se i upoznajte se uživo. Vidite ko je sa druge strane. Ako vi dajete sve vaše osobine preko interneta to prolazi kroz mnogo veliki put i neke treće strane bi to mogle da iskoriste. Može taj neko sa kim komunicirate da vas uverava da je on neko koga vi želite da upoznate, a u stvari koristi vaše podatke za treću stranu ili za svoje neke interese.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija