• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

23.11.2023

07:30

Od početka godine ubijeno 27 žena! Država pokreće kampanju kako bi se smanjio femicid u našoj zemlji - Borba protiv nasilja!

emitphoto

Društvo

Od početka godine ubijeno 27 žena! Država pokreće kampanju kako bi se smanjio femicid u našoj zemlji - Borba protiv nasilja!

Podeli vest

Cilj nam je da se sankcije za femicid i nasilje nad ženama pooštre i da se nasilnici i ubice tretiraju strože nego ranije, kaže Rejhan R. Kurtović.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno čak 27 žena, što je više nego tokom 2022. i 2021. godine! Samo u poslednjih nekoliko dana Srbiju je potresla vest o zločinu u Kruševcu, kada je muškarac ubio svoju suprugu, a pre toga ranio još jednu ženu.

Strože kazne

Da čitavo društvo treba da učestvuje u borbi protiv nasilja nad ženama, saglasan je i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan R. Kurtović. On je u gostovanju na Informer televiziji najavio da će država pokrenuti niz akcija kako bi skrenula pažnju na nasilje i sprečila svako novo.

- Pokrećemo kampanju koja će trajati do 10. decembra. Kroz aktivizam, emitovanje raznih video-spotova i organizovanje panela radimo na tome kako bismo podigli glas protiv femicida i ukazali na ovo zlo koje postoji u svim, pa i u našem društvu. Bitno je da kao država imamo svest o postojanju femicida, koji može postojati u našem bliskom okruženju. Statistika pokazuje da ovakvi zločini ne biraju rasu, finansijsko stanje niti vreme. Poenta ovih akcija jeste da svaki građanin postane policajac i prijavi nasilje ako ga primeti. Neke tragedije bi možda bile sprečena da se nasilje prijavilo. Nažalost, mnogi vide nasilje u svom okruženju, ali ne preduzimaju ništa povodom toga - navodi Kurtović.

On je dodao da je cilj države da se femicid sankcioniše strože od klasičnog ubistva.

- Kao vlast, na nama je da jasno kažemo da branimo rodnu ravnopravnost i da ćemo se aktivno boriti za suzbijanje zločina nad ženama, pogotovo femicida. Cilj nam je da se sankcije za femicid i nasilje nad ženama pooštre i da se nasilnici i ubice tretiraju strože nego ranije. Da se ovakvi slučajevi vode kao odvojen zločin od klasičnog ubistva. Moramo sprečiti vulgarizaciju ženskog tela, jer tako društvo počinje da posmatra žene kao da nisu ljudska bića - rekao je Kurtović.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević za Informer navodi da akcija protiv femicida treba da traje neprestano, kako bi se sve žene ohrabrile da prijave nasilje i da bi se sprečilo da dođe do ubistva.

- U ovakvim kampanjama treba uvažiti i mišljenje nevladinih organizacija koje se ozbiljno bave ovim problemom. Akcije za sprečavanje femicida treba da se odvijaju u celoj Srbiji i da nemaju rok trajanja. Mi dolazimo u situaciju da se o ubistvima žena priča dva-tri dana i da se sve brzo zaboravi. To ne sme da se dešava. Žene su ugrožene i moraju konstantno da imaju adekvatnu podršku - navodi koordinatorka Sigurne kuće.

Ne prijave nasilnika

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže da je svaka treća žena koja je ubijena u partnerskim odnosima prethodno prijavljivala nasilje, ali da se situacija ove godine mahom promenila.

- Imamo podatke da su za četiri slučaja institucije imale informacije o nasilju koje je prethodilo ubistvu, odnosno da su žene prijavljivale nasilnike. To znači da veći broj njih nikada nije prijavio nasilje. One su u strahu od nasilnika, plaše se da će, ukoliko ga prijave za nasilje, biti ubijene. I vidimo da nešto definitivno moramo da menjamo - rekla je Pavlovićeva.

MUP: 666 femicida od 2002. do 2022. godine

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su pre nekoliko meseci naveli da je u periodu od 2002. do 2022. godine ukupno evidentiran 981 slučaj sa 1.116 žrtava, od kojih je 666 žena i 450 muškaraca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija