• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer / Novosti

19.11.2023

10:07

Ništa nije isto kao pre... Napadnuta profesorka iz Trstenika, godinu dana posle nasilja koje je pretrpela u Tehničkoj školi

printscreen TV Prva

Društvo

Ništa nije isto kao pre... Napadnuta profesorka iz Trstenika, godinu dana posle nasilja koje je pretrpela u Tehničkoj školi

Podeli vest

Ide na posao svakoga dana i kaže, daje sve od sebe

- Ipak, nije sve isto kao i pre nego da dogodi napad. Sporo je tekao oporavak, sve se nekako teško odvijalo. To je bio test za mene i ceo sistem. Ostalo je još samo da krajem novembra Viši sud u Kruševcu razmotri žalbe na prvostepene odluke o kaznama dva đaka  - svedoči u ispovesti za "Novosti" profesorka Marija Stevanović, koja je pre godinu dana doživela nasilje u Tehničkoj školi u Trsteniku.

N.Ž.(18), koji je profesorki izmakao stolicu na času i I.K.(17), koji je snimao događaj, u međuvremenu su završili školovanje. Protiv obojice je Više javno tužilaštvo pokrenulo postupak zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu, odnosno, u slučaju N.Ž, i za krivično delo šumska krađa u saizvršilaštvu. I obojici je prvostepeno izrečena mera pojačanog nadzora organa starateljstva.

M.M(19), najstariji vinovnik incidenta još u maju je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštovm u Trsteniku i izrečena mu je ista vaspitna mera. Iako su se završili prolongirani disciplinski postupci u školi, Marija je morala u novu borbu i to za fond časova. U školi gde je doživela nasilje na jesen ju je čekalo samo jedno odeljenje.

- Danas radim u dve biblioteke, u osnovnim školama "Živadin Apostolović" u Trsteniku i "Sveti Sava" u Čitluku, imam i nastavu u Tehničkoj školi u Trsteniku,kao i dopunu norme u biblioteci iste škole - nabraja Marija.

Foto: printscreen TV Prva

 

Prethodnu godinu obeležila je i borba za zdravlje, redovni odlasci kod lekara, razgovori sa psihijatrima, psiholozima. Ipak, najteže je bilo prošlog novembra, kada je javnost iz "Novosti" saznala za ceo incident.

- Tog dana, tri aktera incidenta su kasnila na čas - prisećala se napadnuta profesorka. - Kada su se priključili na nastavu, sve se dogodilo, ali, to nisam mogla da očekujem. Samo sam pitala učenika, zar ne zna da nije pristojno da stoji nekome iza leđa i on je u trenutku izmakao stolicu. Drugi učenik koji je bio negde pri kraju učionice je prišao i snimao, a tu je bio i treći učenik.

N.Ž. je izmakao stolicu, profesorka je pala i đaci su počeli da se smeju. Sve se to snimalo mobilnim telefonom u učionici, a materijal je ubrzo završio na društvenim mrežama. Vrlo brzo je stigao i da Marijinog sina, koji je u trenutku incidenta bio u istoj školi, i to u učionici preko puta kabineta engleskog jezika. Marija je tek na instistiranje porodice otišla kod lekara, koji su pozvali policiju.

Oglasili su se kolektiv škole, Đački parlament, roditelji, a fizičko i digitalno nasilje nad profesorkom osudili su i Ministarstvo prosvete, sindikati. O položaju nastavnika je počelo više da se govori, što Marija smatra nekom malom pobedom. Neprekidna eksploatacija snimka u medijima celog incidenta iz učionice, međutim, pogoršala je njeno zdravlje.

- Meni je od početka, kada se sve desilo, samo bila želja da se što pre oporavim, vratim među đake, kao i da se to više nikada ne ponovi ni u jednoj učionici u Srbiji, da svi budu zaštićeni  - kaže nam Marija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija