• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/MONDO

13.11.2023

10:20

Ispovest nastavnice iz Amerike! Đaci u Srbiji kao primer drugima

Informer/društvene mreže

Društvo

Ispovest nastavnice iz Amerike! Đaci u Srbiji kao primer drugima

Podeli vest

Novosađanka Tamara je preko programa razmene profesora dobila priliku da predaje na jednom američkom koledžu - Univerzitetu Severnog Kolorada, u gradu Griliju, a na TikToku je odgovarala na pitanja svojih zaintrigiranih pratilaca.

Tamara, koja se na TikToku predstavlja pod imenom „vukiidukiimiki", u Ameriku je otišla u septembru, a već na startu je uočila razlike između naših i tamošnjih učenika.

- Prvu stvar koju sam primetila da se razlikuje u odnosu na naše škole jeste da učenici ovde baš nemaju nikakav dres-kod. Dolaze u jako kratkim šortsevima, kratkim majčicama. To je kod nas recimo postalo pitanje u poslednje vreme. Profesori se ljute, ne dozvoljavaju. A ovde kada sam im rekla da nema šanse da bi tako ušli na čas su se baš šokirali i smatrali da je to oduzimanje neke njihove lične slobode i da odevanje nije neki način da se ukaže poštovanje ustanovi - spričala je.

Foto: Printscreen tiktok/vukiidukiimiki

 

Kaže i da svi imaju duge nokte, roze kosu ili neki drugi fazon kojim "pokazuju svoju individualnost", a dodatno ju je šokiralo to što svi jedu i piju kafu na času. Njen video je privukao veliku pažnju, pri čemu mnogi smatraju da je škola ipak mesto gde bi kako profesori tako i đaci morali biti pristojno obučeni. 

- Mi, mislim na učitelje, nastavnike i profesore imamo malo drugačiju percepciju realnosti, posebno stariji profesori. E sad, šta je moja dilema, da li je važno doći pristojno i nepristojno se ponašati ili obrnuto, biti 'nepristojno' obučen a imati poštovanje i ponašati se kako treba. Ovde u Americi se učenici, za moj ukus, oblače nepristojno, ali se ponašaju izuzetno pristojno, barem u mojoj školi. S druge strane, kod nas učenici dođu pristojno pa sam opet doživela da mi đak kaže 'Ne mogu da pišem, olovka mi je otišla na godišnji odmor - objasnila je Tamara, priznajući da je jedno forma a drugo suština - u ovom slučaju ophođenje prema profesorima.

 

 

Tamara je i u nekoliko drugih snimaka govorila o američkom obrazovnom sistemu, pa je u jednom konstatovala da su predrasude "skoro 90 posto istinite".

- Iskreno, na žalost, sve predrasude koje imamo o njihovom obrazovnom sistemu su skoro 90 posto istinite. Sve ono što vidite kroz šaljive videe o njihovoj geografiji ili opštoj kulturi, sve je tako u stvarnosti. Naravno ja kada sam održala prezentaciju o Srbiji, već sledećeg časa bilo je 'Sibir, Slovačka, Slovenija, Srbija, Sirija, sve je to isto njima. Uopšte nemaju predstavu o svetu izvan Amerike. I ono drugo što mi je jako čudno jeste da ne znaju ni esej kako da pišu - to je nešto što se kod nas u srednjoj školi podrazumeva. Mislim da smo u odnosu na njih u toj nekoj prednosti jer mi imamo opšte obrazovne predmete, svi su obavezni i ljudi uče. A ovde još u osnovnoj mogu da biraju i može se desiti da neko nema informatiku, ili neki jezik i posle sve to mora da nadoknađuje i zaostaje - objašnjava ona.

Ipak, kaže da joj se sviđa njihovo "učenje zasnovano na veštinama".

- Dakle, znanje veština a ne sadržaja. Kod nas je obrazovni sistem zasnovan na sadržaju, na onom što se uči na materijalnim činjenicama, dok oni više rade na veštinama - kako ja ovo mogu da iskoristim na poslu koji ću raditi u budućnosti. Što se mene tiče, ja bih ova dva spojila da idu u paketu, nisam pristalica da bude 100 posto jedan ili 100 posto drugi, jer očigledno da nijedan ne daje baš najbolje rezultate - zaključila je Tamara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija