• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

24.11.2023

06:47

Borba protiv bele kuge! Srbija prva u svetu - Čak 10.192 vantelesne oplodnje u 2023. godini

Pixabay

Društvo

Borba protiv bele kuge! Srbija prva u svetu - Čak 10.192 vantelesne oplodnje u 2023. godini

Podeli vest

Za VTO putem uvezenog reproduktivnog materijala do sada se prijavilo 1.500 žena, kod 59 potvrđena trudnoća.

Srbija je prva u svetu po broju pokušaja vantelesne oplodnje (VTO), istakla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić!

Samo u 2023. godini urađena su 10.192 postupka, što je drastičan porast, dodaje ona, u odnosu na 2012, kada je bilo svega 1.294.

Za VTO putem uvezenog reproduktivnog materijala do sada se prijavilo 1.500 žena, za sada je o trošku RFZO odobreno 828, a završeno je 339 postupaka.

Dobri rezultati

Prema rečima direktorke RFZO, do sada je potvrđeno 59 trudnoća.

- Naša zemlja je po obimu prava na VTO o trošku države prva u svetu. Uzmimo za primer Španiju, tamo je starosna granica 37 godina i imaju pravo na dva pokušaja, kod nas je granica 45 godina i broj pokušaja nije ograničen. Tamo su problem i liste čekanja. Parovi čekaju godinama. Kod nas žene imaju pravo na pet VTO pokušaja i za drugo dete, bez obzira da li je prvo dete dobijeno prirodnim putem ili putem VTO. Takođe, imaju pravo na neograničeno zamrzavanje embriona, omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju, a koji imaju prethodno zamrznuti materijal. Prošle godine smo omogućili i VTO sa uvezenim materijalom, a ove godine i mogućnost zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti - ističe Radojević Škodrić i dodaje:

- Sve je više žena koje se odlučuju da budu samohrane majke i koje se prijavljuju za donirane ćelije. Do sada je i 500 osoba sa malignim oboljenjima zamrzlo reproduktivni materijal o trošku države. Moram da kažem da ovde nismo zadovoljni, jer, nažalost, znamo da mnogo veći broj ljudi ima onkološke probleme. To znači da moramo da informišemo pacijente o tome da imaju mogućnost da zamrznu reproduktivni materijal. Mi u Fondu verujemo da informisanost treba da krene od izabranog lekara, jer je to prva adresa na koju se pacijenti javljaju kada otvaraju bolovanje.

Izdvojena sredstva za VTO

2006. 51,8 miliona
2021. 265,1 milion
2022. 1,8 milijardi

Da su ovo sjajne vesti i velika ulaganja u natalitet, potvrdila je i Sandra Jovanović, žena koja je posle 14. pokušaja vantelesne oplodnje postala mama.

- Ovo što država radi kada je vantelesna oplodnja u pitanju je velika stvar! Kada sam ja počinjala, pravo na VTO su imale žene do 37 godina, i to samo dva puta. Zamislite koliko je to danas olakšano i koliko to znači svim ženama koje se bore za potomstvo, a verujte, borba nije nimalo laka. Potrebno je mnogo vremena, truda i pomoći! Uz sve te mogućnosti, i medicina je napredovala i zato je danas mnogo lakše uz pomoć VTO dobiti dete i pomoći svim tim parovima koji imaju problem sa sterilitetom - napominje Jovanovićeva, inače i predsednica Centra IFV.

14 godina borbe

Na pitanje kako je izgledala njena borba za potomstvo, kroz uzdah je otkrila:

- Teška i duga, uz mnogo padova! Ali važno je da verujete i da budete uporni. Ja sam se 14 godina borila za svoje dete, zajedno sa mojim suprugom, imali smo 13 pokušaja VTO. Posle desetog puta test je bio pozitivan, ali imala sam pobačaj. To je bio najveći slom. Mnogo suza i bola. Ali nisam sebi dala da odustanem. Kada smo odlučili da nam taj 14. bude i poslednji put, mi smo uspeli. Ostala sam trudna i u decembru 2021. godine na svet donela našu ćerku Ljubicu. Moju životnu pobedu!

Broj urađenih VTO

2023. 10.192
2012. 1.294.

Šta je sve omogućeno preko RFZO

* sve žene do 45 godina imaju neograničen broj pokušaja za prvo dete
* imaju pravo na VTO i za drugo dete - pet puta
* pravo na neograničeno zamrzavanje embriona
* omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju (nedostatak lučenja hormona hipofize), a koji imaju prethodno zamrznuti materijal
* omogućena je i VTO sa uvezenim materijalom
* omogućena je i VTO za žene bez partnera
* mogućnost zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija