• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TV Prva

24.11.2023

09:08

Učitelj iz "Ribnikara" u suzama: Ovo više nije ista škola

Informer

Društvo

Učitelj iz "Ribnikara" u suzama: Ovo više nije ista škola

Podeli vest

Nenad Milošević, učitelj iz OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj su u majskom masakru ubijeni devetoro dece i školski čuvar, u potresnom TV gostovanju kroz suze je ispričao kako su sada u školi prisutne podele, te kako još nije nađeno rešenje koje bi dovelo do toga da svi budu zadovoljni - od osoblja, do roditelja koji su izgubili decu i samih đaka.

- Tragedije ljude ujedinjuju, kod nas je došlo do podele. Nije ni blizu rešenje koje bi dovelo do toga da budu zadovoljni svi - rekao je učitelj Milošević koji ima 38 godina radnog iskustva.

Učitelj Milošević je rekao da "Ribnikar" više nije ista škola, iako deca i dalje vole da idu u nju.

- Ja sam jedan od nastavnika koji nije posle 3. maja ušao u školu jer je 99 odsto roditelja smatralo da ne treba da se ide posle 3. maja u školu dok se to ne uredi i da ne povrede roditelje povređene dece. Ipak, bilo je i onih koji su se vratili i nastavili rad u školi - kaže učitelj Milošević.

Foto: printscreen TV Prva

 

 

Sa svojim učenicima rad je nastavio u Dečjem kulturnom centru Beograda (DKCB).

- Potrudili smo se zajedno sa roditeljima da napravimo neku školu koja bi trebalo da bude primer buduće škole, da deca dolaze u 9, da odlaze u 5, da roditelji bezbrižno odlaze na posao, da se vraćaju po njih. To funkcioniše u praksi i to je bilo kod nas u školi, ali nije bilo dobre volje. Škola sistematski propada već u dugoročnom periodu, nije se prilagodila vremenu u kojem živimo - rekao je učitelj Milošević.

Dosta je dece je i ove godine upisalo OŠ "Vladislav Ribnikar", ali učitelj Milošević kaže da taj prijem više nije kao što je nekad bio.

- Deca su vezana jedni za druge, vole da se druže i u tome nalaze lek i spas iz cele situacije. Moje odeljenje je prošetalo svuda, po svim pozorištima, po svim muzejima, prirodnjačkim, po akademijama, likovnim, nema čime se nije bavilo. Došli smo 1. septembra u školu sa idejom da će ta škola biti kao bajka, da ta deca vide da je to škola, da imaju gde da dođu... - rekao je kroz suze učitelj Milošević.

Novi školski odbor

Ministarstvo prosvete predložilo je da se u novom Školskom oboru nađu tri predstavnika lokalne samouprave, tri predstavnika nastavnog osoblja i tri predstavnika saveta roditelja, te da među njima bude jedan roditelj koji je izgubio dete u majskoj tragediji a ima dete koje i dalje ide u OŠ "Vladislav Ribnikar". Učitelj Nenad Milošević ovu ideju podržava. 

Kaže da rešenje za školu sigurno postoji, kao i da je školi potreban prostor.

- Život mora da se nastavi, da ima mesta i za memorijalni centar i za spomen centar i za kreativnu učionicu... Potrebno je da se proširi škola, da se zadovolje potrebe ove dece, deca treba da daju dušu tom memorijalnom centru. Mora sve da se ubrza, neizvesnost nas svađa i deli - rekao je učitelj Nenad Milošević za "Prva TV".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija