• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.11.2023

19:56

Otkriveno kada će gel za decu leptire stići u Srbiju! Košta 635.000 evra, naša država prva u Evropi koja će finansirati lečenje

Shutterstock

Društvo

Otkriveno kada će gel za decu leptire stići u Srbiju! Košta 635.000 evra, naša država prva u Evropi koja će finansirati lečenje

Podeli vest

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić posetila je danas Opštu bolnicu u Čačku povodom nabavke najnovije dijagnostičke opreme, i tom prilikom je između ostalog rekla i da će gel za decu leptire, kojih u Čačku ima dvoje, u našu zemlju stići najverovatnije u prva tri meseca naredne godine.

- Mi smo prva zemlja u Evropi nakon Amerike koja je odlučila da finansira lečenje obolelih od bulozna epidermoliza, jednu od najtežnih retkih hroničnih bolesti. Juče sam čula da su se u finansiranju uključile i Nemačka i Francuska. Juče je bila komisija za retke bolesti pri RFZO i odlučeno je da se već prva deca finansiraju, a struka će tačno po kriterijumima proceniti koji su to pacijenti. To je jedan do najskupljih lekova u iznosu od 635 hiljada dolara, rekla je Radojević Škodrić.

Kako je ranije istakla, lek su registrovale samo SAD, a prema zvaničnim informacijama, trebalo bi da ga registruje i EMA do juna 2024.

- On pomaže da rane zaceljuju i da se održava kvalitet kože u periodu od četiri do šest meseci. Ovo je prvi put da Srbija čini izuzetak, prvi put da se lek uvodi pre registracije EMA. To je omogućeno zahvaljujući budžetu, koji raste rapidno. Prvi put je formiran 2012, a do tada nije ni postojao. Danas smo stigli do iznosa od 7,2 milijarde, i to samo za retke bolesti. Imamo i lekove za retke bolesti koje se nalaze na listi regularnih lekova, i to oko 40 indikacija, za koje se ove godine izdvaja 10,8 milijardi dinara. Ukupno će za lekove za retke bolesti u ovoj godini biti 18 milijardi dinara.

Foto: Privatna arhiva

 

Škodrić je dodala da pored nove opreme, koju ima i koju će tek dobiti, čačanska bolnica raspolaže i sa dva rengen aparata koje je dobila od Ministarstva zdravlja za koje se trenutno adaptira prostor.

Noviteti u Opštoj bolnici u Čačku

 

Opšta bolnica u Čačku imaće pravi dijagnostički centar sa najsavremenijom opremom i edukovanim kadrom kome će, kako je Škodrić istakla, biti omogućena dodatna edukacija u Kliničkom centru Srbije.

Direkror Opšte bolnice u Čačku Dejan Dabić rekao je da je u lečenju pacijenata neophodna dijagnostička oprema, istakavši da angio sala u ovoj bolnici radi punim kapacitetom i da su pacijenti iz čitavog okruga zbrinuti u njoj.

- Bez savremene dijagnostike i zaokruženih dijagnostičkih procedura ne može da se radi ni savremena medicina. Prevencija, terapija i operativne procedure jedino mogu funkcionisati ako imamo ovu dijagnostiku koju ćemo dobijanjem magnetne rezonance zaokružiti i u našoj ustanovi, rekao je Dabić.

Istakao je da čačanska Opšta bolnica ima 54 lekara na specijalizaciji koji će sukcesivno biti uvodjeni u rad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija