• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.11.2023

11:00

Alarmantno! Gasovi sa efektom staklene bašte obaraju rekorde - Kritični minerali protiv klimatskih promena

Shutterstock

Društvo

Alarmantno! Gasovi sa efektom staklene bašte obaraju rekorde - Kritični minerali protiv klimatskih promena

Podeli vest

Prelazak energije sa fosilnih goriva na manje intenzivne načine proizvodnje električne energije i transporta neće se desiti bez litijuma i ostalih "zelenih metala"

Globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte obaraju rekorde, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije (WMO). U 2022. godini, prosečne globalne koncentracije ugljen-dioksida premašile su 50 odsto predindustrijskog nivoa, dosežući novi rekord.

Iako je stopa rasta tokom ove godine nešto niža, eksperti upozoravaju da se trend nastavlja s emisijama koje proizlaze iz industrijskih aktivnosti. Posledice uključuju ekstremne vremenske prilike, vrućine, padavine, topljenje leda, porast nivoa mora i zakiseljavanje.

Iako okean apsorbuje deo emisija, oko polovine ugljen-dioksida ostaje u atmosferi, nastavljajući globalno zagrevanje. Ugljen-dioksid, najvažniji gas staklene bašte, čini 64 odsto efekta globalnog zagrevanja, nastajući uglavnom iz sagorevanja fosilnih goriva. Sve ovo postavlja pitanje održivosti i hitnosti preduzimanja mera zaštite životne sredine. Bez suzbijanja emisija, nastavićemo s ekstremnim klimatskim promenama i ozbiljnim posledicama po planetu.

E-mobilnost

Generalni sekretar svetske meteorološke organizacije Peteri Talas je istakao:

- Moramo podhitno smanjiti potrošnju fosilinih goriva - rekao je Talas.

Odustajanje od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i elektrifikacija transporta sa ciljem smanjenja emisije gasova staklene bašte inicira novu industrijsku revoluciju i otvara novi ekonomski segment e-mobilnost.

U cilju smanjenja emisije štetnih gasova, Evropska unija zabranila je prodaju novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035. godine.

Foto: Shutterstock

 

Najnovije istraživanje kompanije "Canalis" pokazuje da je prodaja električnih vozila širom sveta porasla za 49 odsto - na 6,2 miliona jedinica u prvoj polovini 2023. Kontinentalna Kina je bila daleko najveće tržište električnih vozila, sa 55 odsto globalne prodaje električnih vozila u prvoj polovini 2023. Evropa je drugo najveće tržište električnih vozila, sa 24 odsto udela i 1,5 miliona isporučenih jedinica. U Evropi je primena električnih vozila zabeležila impresivan porast sa rastom od 34 odsto na godišnjem nivou, što je značajan skok.

Prelazak energije sa fosilnih goriva na manje intenzivne načine proizvodnje električne energije i transporta neće se desiti bez takozvanih "kritičnih mineralnih sirovina". Upravo to je razlog zbog čega ubrzano raste potražnja za litijumom. Predviđa se da će električna vozila činiti 50 odsto lakih vozila na putevima do 2030. godine, a njihova proizvodnja nemoguća je bez ovog minerala.

Čista energija

Od 34 identifikovane kritične mineralne sirovine, kreirana je lista specifičnih strateških sirovina, ukupno njih 17, za materijale za koje se očekuje da će potražnja eksponencijalno rasti zbog zelene tranzicije, a suočeni su sa većim rizikom od prekida lanca snabdevanjem.

Foto: Pixabay

 

Ovi metali, uključujući litijum, bakar, nikl, kobalt, gvožđe i elemente retkih zemalja, koriste se u vetroelektranama i solarnim farmama, kao i u baterijama za električna vozila i za skladištenje električne energije.

U novom izveštaju Svetske banke, "Minerali za klimatsku akciju: Intenzitet minerala u tranziciji čiste energije", navodi se da bi potražnja za mineralima kao što su grafit, litijum i kobalt mogla da se poveća za skoro 500 odsto do 2050.

Zeleni dogovor

Evropska unija ima za cilj smanjenje neto emisije gasova staklene bašte u EU za 57% do 2030. Iako je ovaj zakonodavni paket centralni deo Evropskog zelenog dogovora, nastavlja se rad na drugim zakonskim predlozima, kao i na implementaciji zakona u državama članicama.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija