• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2023

14:38

Mali saopštio najnovije podatke o stanju naše ekonomije: Najveći broj zaposlenih građana u istoriji

Ministarstvo finansija

Društvo

Mali saopštio najnovije podatke o stanju naše ekonomije: Najveći broj zaposlenih građana u istoriji

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali, govoreći o pomoći države građanima i privredi, naveo je da su u poslednje četiri godine izdvojene 9,4 milijarde evra.

Ministar je rekao da će danas biti isplaćeno 10.000 dinara primaocima novčane socijalne pomoći i onima koji primaju naknadu za tuđu negu.

- Juče smo isplatili 20.000 dinara najstarijim sugrađanima, još jednom da im se zahvalim. Isplatićemo novčanu pomoć, kao što je predsednik Vučić i obećao, srednjoškolcima 10.000 dinara do kraja sledeće nedelje - rekao je Mali.

- Da vratim film u 2020. godinu, kada je krenula najveća kriza, tada smo isplatili 4.000 dinara svim penzionerima, onda je 6.100.000 građana Srbije dobilo 100 evra. Ta podrška građanima traje sve vreme. Prošle godine tri puta smo pomagali mlade od 16 do 29 godina, prvo sa 100 evra, pa opet 100 evra, pa 5.000 dinara. U septembru smo isplatili majkama 10.000 dinara za svako dete do 16 godina. Kada pogledate svu tu pomoć, kao i pomoć našoj privredi, minimalne zarade, garantne šeme, uspeli smo da sačuvamo radna mesta, izdvojeno je 9,4 milijardi evra, država je izdvojila u poslednje četiri godine da pomogne i privredu i građane - kazao je ministar.

- Ovo je pitanje brige o građanima, svako obećanje smo ispunili u dinar, u dan - dodaje ministar Mali.

Ministar je izneo najnovije podatke o stanju naše ekonomije.

- Zavod za statistiku je izneo podatke i to hoću da podelim sa građanima Srbije. Imamo stopu nezaposlenosti u trećem kvartalu od samo 9 odsto, bila je 9,6 odsto, a 2012. bila je 25,9. Imamo 2.367.000 zaposlenih u Srbiji, stopa zaposlenosti 50,7 odsto. Mi u ovom trenutku imamo najveći broj zaposlenih građana u istoriji naše zemlje na ovaj broj stanovnika, uprkos svim krizama. Naša zemlja se i dalje bolje drži i od nekih razvijenijih država. Stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu je 3,6 odsto, u drugom kvartalu smo rasli 1,7, u prvom 0,9, a jedna Nemačka tri kvartala već pada, ima negativan rast BDP-a - naveo je Mali.

Prema rečima ministra, država je na pravi način, odgovornom ekonomskom politikom odgovorila na veliki broj izazova sa kojima se suočava ceo svet.

- Ja ću da podsetim da smo u oktobru povećali penzije za 5,5 odsto i za samo mesec dana, od 1. januara, sledi nam povećanje plata u javnom sektoru za 10 odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, najveće procentualno povećanje ikada idemo na preko 400 evra. Poređenja radi, pre samo 12 godina minimalna zarada bila je 15.700 dinara, od 1. januara biće 47.154 dinara. Idemo na dodatno povećanje penzija 14,8 odsto, penzije od 1. januara, dakle za samo mesec dana, biće u proseku 390 evra, a poređenja radi pre 11 godina bile su 204 evra - istakao je Mali.

On je kazao da je naša ekonomija stabilna i snažna.

- Pokazujemo uspeh, ne kažu to ni Mali, ni Vučić, već MMF. Sa te strane, građani treba da budu spokojni. Ukoliko bude potrebno, mi ćemo reagovati, nabavili smo potrebne količine gasa, imamo sigurno snabdevanje strujom. Pokazujemo jednu odgovornu ekonomsku politiku - rekao je ministar Mali.

Ministar je podsetio da od danas kreću studentske kartice.

- Od danas se aktiviraju. Prijavilo se 90.000 studenata za kartice - kazao je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija