• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2024

10:05

"Naša ekonomija raste" Mali: MMF potvrdio da je naš svaki makroekonomski pokazatelj dobar

Shuterstock

Društvo

"Naša ekonomija raste" Mali: MMF potvrdio da je naš svaki makroekonomski pokazatelj dobar

Podeli vest

Veoma je važna vest za građane Srbije da je MMF dao ocenu naše ekonomske politike i naših rezultata od toga da nam je svaki pokazatelj dobar, do toga da smo uprkos svim izazovima pomogli na pravi način našu privredu i građane, i sačuvali našu makroekonomsku stabilnost, rekao je ministar Siniša Mali govoreći o oceni Međunarodnog monetarnog fonda.

Naša ekonomija raste, mi smo prošle godine imali rast našeg BDP-a od 2,5 odsto, prešli smo 69 milijardi evra. 

- Ovo ne govori ni Siniša Mali ni Aleksandar Vučić, ovo govori MMF. Pre 11 godina naš BDP bio je 33 milijarde, ogroman skok. Javni dug u odnosu na BDP je 48,2 odsto. Dakle, ispod nivoa od 60 odsto, koji je nivo Mastrihta. Prosek evrozone je 89-90 odsto. Jedna mala Srbija uspela je to da iskontroliše, to je obećanje koje smo dali - dodaje ministar

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

 

Ministar je potom govorio o stopi nezaposlenosti.

- Ona je prošle godine u poslednjem kvartalu bila 9,1 odsto. Istorijski na najnižen nivou. Fabrike se otvaraju, nova radna mesta se otvaraju, dakle bolja i lepša perspektiva je tu. To pokazuje i stopa zaposlenosti, koja je nikad viša. Dakle, 2 miliona i 300 hiljada ljudi u Srbiji radi, plaća poreze, plaća doprinose - istakao je ministar.

Mali je kazao da imamo rekordne strane direktne investicije.

- Prošle godine rekord smo oborili - 4,5 milijardi. Do 20. marta ove godine 1, 2 milijarde novca investicija je ušlo u Srbiju - kaže ministar Mali.

- Svako obećanje koje smo dali građanima smo ispunili. Od 1. januara podigli smo plate u javnom sektoru za 10 odsto, podigli smo penzije za 14,8 odsto, podigli smo minimalnu zaradu za 17,8 odsto, dakle, na preko 400 evra. Vi danas, u januaru, imate prosečnu zaradu 818 evra. Mi ćemo do kraja godine ići na 920-930 evra. Sledeće godine, do kraja 2025. godine, biće 1.000 evra. Nama je danas prosečna penzija 390 evra, pre 11 godina bila je 203 evra. Minimalna zarada bila je 15.700 dinara, sada je preko 47.000 dinara - naveo je Mali.

Ministar je izjavio da imamo nikad više zlata u Trezoru Narodne banke.

- To građanima Srbije treba da pokaže da vodima računa o svakom dinaru, da se ozbiljno i odgovorno bavimo ekonomskom politikom. MMF kaže svaka čast. Ne odustajemo ni od jedne investicije. Očekujemo za vreme Ekspa tri miliona posetilaca. Hoćemo da našu zemlju predstavimo na pravi način. Za mene je taj Ekspo simbol promena -  kaže ministar.

On najavljuje dalja ulaganja u putnu infrastrukturu.

- Trenutno gradimo devet auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji. Hoćemo da nastavimo sa investicijama u brze pruge - navodi ministar i dodaje da će se nastaviti i ulaganja u zdravstvo, prosvetu, kulturu..

- Mi jutros na računu budžeta imamo 453 milijarde dinara. Potpuno smo likvidni, sve svoje obaveze država ispunjava u dinar i u dan. Od toga nećemo odustati. Javni dug je pod kompletnom kontrolom. Najveći izazov za nas je kako da nastavimo dalje da rastemo, kako da dalje ulažemo u inovacije, nove tehnologije, veštačku inteligenciju, putnu i železničku infrastrukturu - naveo je ministar.

Foto: informer.rs

 

Kako kaže, Srbija je danas u situaciji da ima novca za velike projekte, ali da se mora naći dovoljno radne snage koja će doći u zemlju kako bi se sve to završilo.

- Uvek smo pred građane Srbije izlazili sa ozbiljnim programom i obećanjima - nema razloga da svi zajedno ne sanjamo velike snove. Sve što smo do sada rekli, mi smo ispunili. Molim građane da se svi zajedno angažujemo na ostvarenju projekta "Srbija 2027". Ekspo je najveća razvojna šansa za nas - hoćemo pod njegovim okriljem, kao simbola promena, da podignemo i kvalitet života građana Srbije, da uložimo u sve te infrastrukturne projekte, da našoj deci ostavimo svetliju i lepšu budućnost. Da nam Srbija bude drugačija, lepša, bolja i uspešnija - sa 100 milijardi BDP-a 2027. godine, Srbija je potpuno drugačija zemlja i radujem se tom trenutku da ga svi zajedno doživimo za samo tri - tri i po godine - zaključio je ministar Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija