• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

04.12.2023

10:58

Šta za Srbiju znače novi dogovori OPEK-a? Evo da li će cene goriva "divljati"!

Shutterstock

Društvo

Šta za Srbiju znače novi dogovori OPEK-a? Evo da li će cene goriva "divljati"!

Podeli vest

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

Novi dogovori OPEK-a uneli su neizvesnost na naftno tržište – zemlje izvoznice nafte dogovorile su se o novom smanjenju proizvodnje i širenju kartela. Tvrde i da cena barela od 80 dolara nije realna.

OPEK već više od dve godine smanjuje proizvodnju. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da iz jedne krize idemo u drugu.

"Sve je počelo kovidom i padom cene sirove nafte, čak ispod nule. Tada su svi shvatili, proizvođači i izvoznici nafte, da moraju da smanje svoju produkciju kako bi uskladili nivo ponude i potražnje. Imamo skoro izašle podatke za procenu proizvodnje od 2023. godine. OPEK zemlje proizvode oko 33 miliona barela na dan u 2023. godini i to je smanjenje od 0,91 milion barela", objasnio je Mićović.

Prema njegovim rečima, njihovo mesto zauzimaju u to vreme države van OPEK-a, koje su povećale svoju proizvodnju za 1.780.000 barela i tako je uspostavljena ravnoteža.

"Zemlje OPEK-a to nisu uradile, cena nafte bi pala nisko, to deluje kao dobra vest. Međutim, dugoročno to je neodrživo i može da ugrozi snabdevanje. Ova cena od 80, koliko god OPEK bio nezadovoljan, je zapravo u tom koridoru ±85, gde je realno prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju", istakao je Mićović za RTS.

Sastanak OPEK-a koji je odlagan, održan je u četvrtak. Mićović kaže da svih prethodnih meseci, kada je najavljivana sednica OPEK-a, špekulanti su uspevali da podignu cenu nafte i da jeftinu kupljenu naftu rasprodaju.

Cene derivata padaju

Već petu nedelju na evropskom tržištu i cene derivata padaju, a padaju i na našim pumpama. Mićović je analizirao dijagram koji pokazuje period važenja uredbe o određivanju najviših maloprodajnih cena u Srbiji.

"Gornja linija pokazuje kako su se kretale maloprodajne cene. Od 222 dinara koje su bile najviše, do 180 koliko su bile najniže cene. Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta", napomenuo je Mićović.

Kako je rekao, sada smo na nivou od 200 dinara po litru dizela, i to je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.

Mićović je napomenuo da goriva ima dovoljno i da će cene ostati otprilike na ovom nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.

Dodao je da je januar i februar period kada je najmanja potrošnja goriva.

"Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni", istakao je Mićović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija