• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.12.2023

13:49

Održan panel "Rak , nekad i sad": Važne teme za dobrobit zdravlja žena !

Žena uz ženu

Društvo

Održan panel "Rak , nekad i sad": Važne teme za dobrobit zdravlja žena !

Podeli vest

U organizaciji Udruženja za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od karcinoma dojke "Žena uz ženu", održan još jedan panel "Rak, nekad i sad" kroz koji su javnosti i društvu predstavljene važne teme za dobrobit zdravlja žena.

Nakon izuzetno zapaženog panela"Ja to mogu" održanog krajem meseca septembra u Novom Sadu, organizovan je još jedan panel 06. decembra u hotelu Radisson Collection Hotel, Old Mill, u Beogradu, na temu "Rak, nekad i sad".

Na panelu se govorilo o važnim temamam za dobrobit zdravlja žena:

* Personalizovano lečenje karcinoma

*Rak dojke, grlića materice i jajnika, nekad i sad

* Savremena hirurgija karcinoma dojke

* Važnost HPV imunizacije

* Genetska ispitivanja i ciljana terapija

* Pristup u teoriji karcinoma dojke

* Prevencija i dijagnostika karcinoma

* Holistički pristup lečenju karcinoma dojke i značaj psihološke podrške

* Važnost podrške pacijentkinjama

• Kvalitetna ishrana tokom i nakon terapije

Na mnoga važna pitanja onkoloških pacijentkinja odgovarali su stručnjaci iz te oblasti:

* Prof. dr Mutlu Demiray, medicinski onkolog iz Turske

* Prof. Ivan Marković, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

* Prof. dr Ana Banko, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom, subspecijalista virusologije.

* Spec. interne medicine Aleksandar Antović

* Marijana Milović Kovačević, medical onkolog.

* Biljana Šeha Spec. radiologije.

* Gorica Đokić, potpredsednica Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice.

* Nataša Bašić, Kompanija "Dunav osiguranje"

* Dr Zorica Đorgović, specijalista radiologije

* Pacijentkinja Udruženja za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od karcinoma dojke “Žena uz ženu”, Kristina Đapa, advokatica.

* Ana Petrović, magistar farmacije i strukovni nutricionista – dijetetičar

* Stefan Radović, Sistemski i porodični terapeut/konstelator

Vest da su se na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osguranje našla 22 nova inovativna leka od kojih je 16 namenjeno za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja bio je svakao utisak svih prisutnih uz konstataciju da je ovaj korak vrlo značajan u daljem lečenju raka u Srbiji.

Profesorka dr Ana Banko istakla je veliku važnost postojanja vakcine koja štiti od zaraze HPV virusom, ali i navela da o istoj, koja iako postoji više od 10 godina, javnost nije dovoljno informisana, te da je edukacija ključ u spoznavanju njene važnosti.

Foto: Žena uz ženu

 

Tokom panela Dr Zorica Đorgović, specijalista radiologije, navela je da je tokom njenog rada na karavanu „Budi hrabra – pregledaj se”, karavana koji je damama širom Srbije pružao besplate ultrazvučne preglede, svest o raku dojke u manjim gradovima Srbije površna.

Da su žene mahom uplašene kako će pregled izgledati i šta će se istim dijagnostikovati. O personalizovanom lečenju raka, Srbiju je posetio i prisutnima se obratio prof. dr. Mutlu Demiray medicinski onkolog iz Istanbula, Turske.

On je istakao važnost genetskog testiranja i važnost personalizovane terapije koja se primenjuje kod tumora različitog porekla sa ciljem da ćelija raka bude pod kontrolom ne bi li se pacijentu omogućio kvalitetniji i duži život.

Ana Petrović, magistar farmacije i strukovni nutricionista’, dijetetičaristakla je da je kod kvalitetne ishrane, tokom i nakon terapije, važno ne isključivati naglo pojedine namirnice iz svakodnevne upotrebe i navela da preporučeni planovi ishrane nisu uvek odgovarajući za sve onkološke pacijente i da je u toj oblasti potreban personalni pristup svakom pacijentu posebno.

Na temu faktora rizika koji mogu izazvati rak na prvom mestu navedene su cigarete, kao i loša ishrana u kojoj obiluju prerađevine i gotovi prehrambeni proizvodi.

Ana Dornik i Marija Lakić, predsednice udruženja “Žena uz ženu”, navele su veliki značaj preventivnih pregleda, koji će pored redovnih samopregleda uključivati i redovne preglede kod izabranih radiologa sa najavom da će i u 2024. godini, kroz udruženje, nastaviti sa edukacijom i podrškom obolelima od karcinoma dojke


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija