• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

11.12.2023

07:20

Pored života, spasili joj matericu i jajnik! Devojka kojoj je izvađen tumor od 25 kg moći će da postane majka! (FOTO)

Informer

Društvo

Pored života, spasili joj matericu i jajnik! Devojka kojoj je izvađen tumor od 25 kg moći će da postane majka! (FOTO)

Podeli vest

Lekari iz GAK "Višegradska" devojci od 22 godine odstranili su tumor težak čak 25 kilograma i spasili joj život! Prema njihovim rečima, ona je bila životno ugrožena jer je sa ovim "čudom" u stomaku živela mesecima.

Kako je tumor rastao, počeo je, objašnjavaju oni, da pritiska sve organe, a najviše bubrege i mokraćne kanale. Da stvar bude još gora, celu intervenciju je dodatno otežavala gojaznost ove devojke, koja ima 140 kilograma.

Veliki izazov

Prema rečima direktora ove ustanove prof. dr Aleksandra Stefanovića, operacija je trajala tri sata i bila ozbiljan izazov za ceo tim!

- Devojka je stigla iz unutrašnjosti i u kritičnom stanju su je dovezli u našu ustanovu. Nismo imali vremena da je pitamo šta je čekala do sada, jer je bio bitan svaki minut borbe za njen život. Morali smo što pre da joj odstranimo taj ogromni tumor. Bila je životno ugrožena, a dodatni problem pravila nam je njena gojaznost, pa je bilo tehnički zahtevno da se izvuče tumor iz trbuha - objašnjava prof. dr Stefanović za Informer i otkriva:

- Promena je nastala u predelu jajnika, gde je ovaj tumor i rastao. Međutim, zbog njegove veličine i težine, vremenom je počeo da pritiska i druge organe i izazvao je tešku upalu u trbušnoj duplji. Nedeljama je bila u strašnim bolovima. Laboratorijske analize su bila veoma loše i morali smo odmah da je uvedemo u operacionu salu. Sve smo radili neverovatnom brzinom i nakon kratke pripreme počela je operacija. Spolja gledajući, odmah se videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i veliki tim je uradio tu operaciju. Zahvat je trajao tri sata. Hirurzi su najpre morali da izvuku više od 10 litara vode iz tumora, jer nisu nikako mogli da mu priđu. Bilo je neizbežno i da se napravi veliki rez na stomaku, kako bi mogli da izvade i čvrsti deo tumora, kome je prečnik bio 70 centimetara, a ukupno je težio 25 kilograma. Tumor je izrastao na levom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promena.

Foto: Informer DN

 

U "Višegradskoj" se obaraju svetski standardi

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj tokom ove godine urađeno je i više od 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje, ističe prof. dr Stefanović. Pored toga, urađeno je preko 65 zamrzavanja embriona, a u taj broj spadaju i embrioni iz donacija.
- Takođe, urađeno je 50 veštačkih oplodnja od zamrznutih embriona, a procenat uspešnosti od 35 odsto je iznad svetskih standarda. Krajem godine očekujemo i rađanje prve bebe iz oplodnje veštačkim materijalom. Pored toga, država od maja finansira i zamrzavanje spermatozoida od pacijenata koji su oboleli od malignih bolesti - navodi prof. dr Stefanović.

Iako je klinička slika bila veoma komplikovana, lekari su uspeli da joj sačuvaju ostale organe, s obzirom na to da se radi o veoma mladoj devojci.

- Operacija je bila komplikovana, ali smo uspeli da sačuvamo drugi jajnik i matericu kako bi mlada devojka mogla da postane majka. Za sad se dobro oporavlja, i dalje pratimo njeno stanje. Ovo je i za nas lekare, koji smo svašta videli i lečili, zaista bilo iznenađenje. Pored sjajno obavljenog posla i spašenog života, ovim smo još jednom dokazali da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj referentna ustanova ne samo za Srbiju nego i za čitav region - sa ponosom ističe direktor porodilišta.

Brojke

25 kg težak je tumor
70 cm prečnik je tumora
3 sata trajala je operacija

Prevencija je spas

Na pitanje koliko su česti ovakvi slučajevi i koji je njegov savet, odgovara:

- Dešava se, ali možda jedna operacija ovakvog tipa u godinu dana. I to je mnogo s obzirom na to da su sada pacijentima na raspolaganju svi mogući pregledi, sistematske analize i da je na njima samo da brinu o svom zdravlju i idu redovno kod ginekologa! Prevencija je pola zdravlja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija