• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.12.2023

11:12

Srbija posle pandemije ostvarila neke od najboljih rezultata u Evropi! - Ovo je ocena američkog direktora za kreditni rejting

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Društvo

Srbija posle pandemije ostvarila neke od najboljih rezultata u Evropi! - Ovo je ocena američkog direktora za kreditni rejting

Podeli vest

Srbija je posle pandemije korone ostvarila neke od najboljih ekonomskih rezultata u Evropi, ocenio je direktor nezavisne grupe u američkoj agenciji za kreditni rejting Fič, Pol Gembl, navodeći da je Vlada Srbije racionalizovala potrošnju i smanjila dug, što je podržano snažnim ekonomskim rastom i investicijama.

Gembl je istakao da direktne strane investicije u Srbiji ostvaruju priliv koji prosečno iznosi od pet do sedam odsto BDP-a, objavio je američki magazin "Global finance".
Gembl je i poslovno okruženje u Srbiji ocenio kao pozitivno.

Magazin ističe da priča o uspehu Srbije datira još pre pandemije i da je tokom proteklih 15 godina Beograd sledio uspešan program ekonomskih reformi, koji je pomogao da se preuredi privreda, koja se tradicionalno oslanjala na laku industriju i agrobiznis, i da se usmeri ka informacionim i komunikacionim tehnologijima (IKT) i informacionoj ekonomiji.

Podseća se da je Srbija nedavno potpisala memorandum o razumevanju sa Ginkgo Bioworks iz SAD za pokretanje startap akceleratora za bioekonomski inženjering. 

I odeljenje za e-trgovinu srpske Delta grupe, Ananas, proširilo se na Severnu Makedoniju, sticanjem dve lokalne grupe za e-trgovinu - Grouper i Paopao - u prvom koraku ka regionalnom širenju većeg obima, sa ciljem da postane "Amazon" Balkana, ističe magazin.

Gembl je rekao da je IKT sada najbrže rastući sektor u Srbiji, podstaknut prilivom mladih Rusa, njih oko 200.000, prema izveštajima medija, a koji žele da izbegnu da budu uvučeni u rat u Ukrajini.

Registracija ruskih i ukrajinskih preduzeća u Srbiji je dramatično skočila od invazije Rusije na Ukrajinu, a prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, oko 1.020 kompanija u ruskom vlasništvu je osnovano u Srbiji 2022. godine, u poređenju sa samo 82 u 2021, navodi američki magazin.

Ističe da je energetika još jedan sektor koji se brzo razvija i da Srbija želi da smanji upotrebu neefikasnog i zagađujućeg lignita, koji trenutno čini 70 odsto potrošnje energije, podstakne upotrebu zelene energije i reformiše energetske kompanije koje imaju monopol i prave gubitke. 

Podseća se da je premijerka Srbije Ana Brnabić predstavila u martu planove za pretvaranje državnih energetskih preduzeća Elektroprivreda Srbije i Srbijagas u akcionarska društva.

Privredni rast Srbije potpomognut je velikim ulaganjima u puteve i drugu infrastrukturu i ogromnim prilivom direktnih stranih investicija u iznosu od oko 42 milijarde dolara od 2007. godine, prema podacima nacionalne investicione agencije i oko 4,3 milijarde samo prošle godine.

Veliki deo tih investicija dolazi iz EU, posebno u automobilsku i prehrambenu industriju, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se obavezala da će podržati dalje investicije u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana tokom posete početkom novembra.

Sve to je pomoglo u podizanju životnog standarda i da Srbija stekne međunarodnu reputaciju kao zemlja izuzetno povoljna za ulaganja i mnogo stabilnija od zemalja u okruženju, ističe američki magazin.

Podseća da će Ekspo 2027. godine biti održan u Beogradu od maja do oktobra te godine i da će to biti prvi put da se Ekspo održava u Jugoistočnoj Evropi.

Planirano je oko 12 milijardi evra investicija, uključujući novu izložbenu lokaciju, nove stadione, muzeje i rečne luke i unapređenu infrastrukturu, a očekuje se da će Ekspo privući tri miliona turista. 

U nedavnom izveštaju MMF-a zaključeno je da, iako je privreda Srbije, kao i druge širom Evrope, pogođena porastom cena hrane i energenata, pokazala otpornost i da je deficit planiran za 2024. godinu ograničen na 2,2 odsto BDP-a.

Očekuje se da će MMF postići dogovor do kraja godine o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom.

U poređenju sa zemljama iz regiona, rast Srbije se zadržao, a očekuje se da će BDP porasti za oko dva odsto ove godine i 3,5 odsto sledeće, što je blizu srednjoročnog potencijala od četiri odsto godišnje, navodi magazin.

Kako se ističe, očekuje se da će inflacija u Srbiji pasti sa osam odsto ove godine na 5,6 odsto u 2024. i četiri odsto u 2025. godini.

Izbori u Srbiji su zakazani za 17. decembar, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka očekuju da će postignuti ekonomski rezultat dobro poslužiti kod birača, zaključuje Global finance. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija