• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.12.2023

11:19

Obeležavamo svetog proroka Avakuma! Predvideo je opustošenje Jerusalima - Evo šta je potrebno da uradite za spasenje!

printskrin/spc

Društvo

Obeležavamo svetog proroka Avakuma! Predvideo je opustošenje Jerusalima - Evo šta je potrebno da uradite za spasenje!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog proroka Avakuma.

On je bio je sin Asafatov. Bio je prorok šest stotina godina pre Hrista za vreme cara Manasije. Ovaj svetac je prorekao je opustošenje Jerusalima.

Jednoga dana Avakakum je nosio  ručak radnicima na njivi, kad mu se odjednom pojavio anđeo Gospodnji i obratio mu se – Odnesi ručak koji imaš u Vavilon Danilu, u jamu lavovsku.

Tada ga je anđeo uzeo za kosu i preneo ga  u Vavilon, kod jame koju mu je naznačio, u koju je Danilo bio bačen po naređenju cara Kira. On je bio kažnjen jer se nije poklonio idolima. – Danile, Danile, primi ručak što ti ga posla Bog – viknu Avakum. Danilo je prihvatio ručak i pojeo ga.

Foto: rtrs photo

 

Posle toga je anđeo ponovo uzeo Avakuma i prenese u Judeju, nazad na njivu. Još je Avakum prorokovao o oslobođenju Jerusalima i vremenu Hristovom. Upokojio se u dubokoj starosti i sahranjen u mestu Kela. Mošti su mu otkrivene u vreme Teodosija Velikog.

Na današnji dan izgovorite ovu molitvu za spas duše:

"Proroka Tvoga Avakuma, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra
Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su krivično delo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno 9. decembra prošle godine i uhapsili dvojicu osumnjičenih, N. K. (56) i S. K. (27) iz ovog grada.

10.05.2024

12:04

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija