• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.12.2023

18:46

Sve o surogat majčinstvu! Postoje dve vrste, ali i jedna velika nuspojava - Evo kako izgleda i koliko košta ova procedura!

Shutterstock

Društvo

Sve o surogat majčinstvu! Postoje dve vrste, ali i jedna velika nuspojava - Evo kako izgleda i koliko košta ova procedura!

Podeli vest

Vest da je jedan od naših najlepših vokala, Marija Šerifović, postala majka uz pomoć surogat majke, odjeknula je poput bombe u javnosti. Surogat majčinstvo je dug i kompleksan proces koji uključuje mnoge metode i pravne mere koje budući roditelji moraju ispoštovati.

Jedna od 5.000 žena se rodi bez kompatabilne materice za formiranje ploda, to znači da one imaju jajnike i svoje jajne ćelije, ali nažalost ne mogu da iznesu trudnoću. Takođe, žene posle desetina neuspešnih vantelesnih oplodnji gube nadu da će ikada postati majke. Jedina šansa svima njima je surogat majčinstvo. Zakonski propisi ga uređuju i razlikuju se od zemlje do zemlje, u zavisnosti od istorije, kulture i društvenih vrednosti.

Šta je surogat materinstvo? 

Surogat materinstvo je proces tokom koga je žena saglasna da iznese trudnoću embrionom druge osobe.

Ovo je odlična opcija za ljude koji ne uspevaju da dobiju dete jer žena ne može da iznese trudnoću ili za bilo koga ko se podvrgava vantelesnoj oplodnji neuspešno. Par koji odluči da dobije dete sa surogat majkom, posle izbora žene koja će nositi trudnoću, mora da sledi određene pravne procese.

Foto: Freepik.com

 

Ko može biti surogat majka?

Surogat majke širom sveta moraju da ispunjavaju iste uslove - da imaju između 18 i 35 godina i da imaju jedno ili više svoje dece.

Mišljenja stručnjaka su podeljena kada je u pitanju surogat majčinstvo, dok jedni smatraju da je surogat majka samo "inkubator", drugi tvrde da je nemoguće izneti trudnoću a da beba ne poprimi gene od žene koja ga nosi.

Oblici surogat majčinstva

Surogat majčinstvo javlja se u dva oblika - gestacionom, u kom se surogat majka oplodi jajnom ćelijom i spermom, i tradicionalnom, gde se koristi jajna ćelija same surogat majke.

Onima koji ne mogu da imaju decu prirodnim putem omogućeno je da dobiju potomstvo, a da ne moraju da prolaze kroz dug i često bolan postupak usvajanja.

Moguće nuspojave

Od potencijalnih surogat majki zahteva se da su pre procesa iznele bar jednu trudnoću uspešno, i to iz dva razloga. Prvi razlog je kao dokaz da su sposobne da iznesu do kraja trudnoću, a drugi je zbog mogućih uticaja hormona na telo.

Foto: freepik

 

Upravo zbog rada hormona postoji šansa da bude velikih uticaja na sposobnost surogat majki da prirodno začnu dete nakon ove procedure.

Zbog hormona koje surogat majke primaju, povećavaju se šanse da nosioci imaju problema sa sopstvenom plodnošću nakon što se ovo putovanje završi. Razlog za ovo je što nauka, koja je uključena u ovaj proces, bukvalno "prevari" telo da misli da je već u drugom stanju. Sa tim se poveća količina hormona, što je od ključnog značaja za transfer embriona.

Koliko košta da surogat majka rodi dete u Americi?

U jednoj američkoj agenciji za surogat materinstvo navode da se prosečna cena kreće od 130.000 do 160.000 dolara. 

Prosečni troškovi uključuju: kliničke naknade, surogat nadoknadu, pravne troškove i agencijske naknade. Budući roditelji takođe treba da deo budžeta namene za kompenzaciju donatorima jajnih ćelija i lekove za plodnost, kao i putne troškove (koji nisu uključeni u ove procene), dodaju iz agencije.
 

Troškovi surogat majčinstva u Americi
Iznos Period isplate surogat majke/agencije tokom procesa
20.000-30.000 dolara

Agencijske naknade - Dospeva na početku procesa

12.000 – 20.000 dolara

Surogat uparivanje - Dospeva kada zatražite surogat

8.000 – 10.000 dolara

Zakonske takse - Dospeva iz dva dela: Po sastavljanju ugovora i u trećem tromesečju

55.000 – 75.000 dolara Kompenzacija za surogat - Uplaćuje se u potpunosti po potpisivanju ugovora o surogat majčinstvu
25.000 – 35.000 dolara Naknade klinike - Dospeva prilikom zakazivanja donacija
5.000 - 10.000 dolara Prenatalna nega i nadzor - Plaća se mesečno tokom cele trudnoće
5.000 - 10.000 dolara Porođaj i povezani troškovi - Plaća se na licu mesta
2.000 – 3.000 dolara Birokratija

 

Foto: Shutterstock

 

Zakonska regulativa

Prvi slučaj surogat majčinstva u SAD bio je 1986. godine, kad je surogat majka 24 sata posle porođaja otišla po dete, uzela ga od roditelja i odvela iz zemlje. U Indiji žene svoju matericu iznajmljuju za 5.000 evra, kako bi pobegle iz svojih sela u urbane delove zemlje, jer to vide kao šansu za bolji život.

Surogat majčinstvo dozvoljeno je u većini država SAD, u Velikoj Britaniji, Poljskoj i Ukrajini, Indiji, a u Holandiji i Francuskoj samo kao nekomercijalna delatnost. To znači da žene iz Srbije mogu da dobiju dete u ovim zemljama i zakon naše zemlje će ih prepoznati kao majke. Surogat majčinstvo je strogo zabranjeno u Nemačkoj, Austriji, Grčkoj, Irskoj, BiH i Hrvatskoj.

U nekim zemljama kao što su Nemačka i Francuska, surogat majčinstvo smatra se kao narušavanje dostojanstva žena, njihovo iskorišćavanje kako bi se postigli ciljevi neke treće strane, pa je ova praksa u potpunosti zabranjena.

Države kao što je Velika Britanija, surogat majčinstvo vide kao poklon jedne žene drugoj i dozvoljavaju ga na "altruističkoj" osnovi. Dozvoljeno je samo platiti troškove.

Surogat majke u Srbiji

O ovoj mogućnosti u Srbiji polemisalo se godinama, a 2019. godine napravljen je čak i Prednacrt građanskog zakonika kojim je predviđeno da parovi (bračni ili vanbračni) kao i žene i muškarci koji žive sami, mogu da uz pomoć surogat majčinstva dobiju potomstvo.

Nacrtom Građanskog zakonika navodilo se da će se surogat majka zvati "rodilja" i da će budući roditelji imati obavezu da tokom trudnoće brinu o njenoj ishrani, medicinskoj nezi i dobrim uslovima života.

Sadašnji Zakon kaže da "surogat-majčinstvo nije prepoznato u Porodičnom zakonu", odnosno da "ovaj propis, koji reguliše porodično-pravni status deteta, ne poznaje pravnu situaciju kada majka deteta nije poznata, a očinstvo je poznato i upisano", ali i da su inicirane izmene zakona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija